Nieuws
onderbouwing
Het ministerie van LNV kon de onderbouwing van de voermaatregel niet presenteren tijdens het kort geding.

De samenwerkende partijen in de zuivelketen, waaronder LTO Nederland vakgroep Melkveehouderij en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), Nevedi en de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus, hebben kennis genomen van de CBS-cijfers over de fosfaatproductie, dat hebben de partijen laten weten. “De CBS-cijfers over de fosfaatproductie geven directe aanleiding om de eerder voorgenomen private maatregelen uit te voeren”, aldus de genoemde partijen.

Overschrijding

“De prognose van het CBS, over de werkelijke fosfaatproductie in 2014, laat zien dat de melkveehouderij het fosfaatplafond vorig jaar heeft overschreden. Op basis hiervan zal de zuivelsector maatregelen gaan nemen.

Maatregelen

De maatregelen betreffen onder andere een verlaging van de fosfaatproductie door aanscherping van het voerspoor. “Hierbij zal de hoeveelheid fosfor in mengvoeders voor melkvee worden verlaagd, waardoor de geproduceerde hoeveelheid fosfaat per koe daalt”, stellen de samenwerkende partijen. De tweede maatregel is het verplicht stellen van het gebruik van de Kringloopwijzer voor alle melkveebedrijven. De Kringloopwijzer is een managementinstrument dat melkveehouders in staat stelt de mineralen op hun bedrijf efficiënter te benutten. Het gebruik van de Kringloopwijzer is sinds januari 2015 al verplicht voor bedrijven met een fosfaatoverschot.

Verwachte ontwikkeling

Door de verwachte ontwikkeling van de melkveehouderij in 2015, vinden de samenwerkende partijen dat ook een verdere aanpak en eigen verantwoordelijkheid op individuele melkveehouderijbedrijven noodzakelijk is. De sectorpartijen bekijken dan ook welke mogelijke instrumenten en maatregelen nodig zijn om de fosfaatproductie op sectorniveau weer terug te kunnen brengen onder het fosfaatplafond. “Deze aanpak moet effect hebben op de fosfaatproductie op individuele melkveehouderijbedrijven. Daarbij zal ondernemerschap in mineralenefficiency beloond dienen te worden”, aldus de partijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.