Nieuws

NMV tegen verplichting Kringloopwijzer

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is tegen het verplichten van de Kringloopwijzer voor alle bedrijven. Dat heeft de NMV naar aanleiding van een eerder bericht van de samenwerkende partijenLTO Nederland vakgroep Melkveehouderij, NZO,NAJK, Nevedi en het VLB, bekend gemaakt. Eerder kwamen de samenwerkende partijen met een aantal maatregelen voor het verlagen van de fosfaatproductie, één daarvan is het verplichten van de Kringloopwijzer voor alle melkveebedrijven.

CBS-cijfers

De NMV heeft evenals de andere partijen kennis genomen van de CBS-cijfers over de werkelijke fosfaatproductie in 2014 . “Gezien de verwachte ontwikkeling van de melkveehouderij in 2015 vinden ook wij dat maatregelen op individuele melkveehouderijbedrijven noodzakelijk zijn”, aldus de NMV. Samen met andere sectororganisaties zoals het LTO, de NZO, NAJK, Nevedi en het VLB, verkent de NMV welke maatregelen mogelijk zijn om de fosfaatproductie op sectorniveau weer terug te brengen onder het afgesproken plafond. “Deze maatregelen zullen gebaseerd zijn op een referentiemoment in het verleden en moeten effect hebben op de fosfaatproductie op individuele melkveehouderijbedrijven. Daarnaast zal ondernemerschap in mineralenefficiency moeten worden beloond”, aldus de NMV.

Verzet

De NMV verzet zich tegen het verplicht stellen van de Kringloopwijzer voor alle bedrijven. “De Kringloopwijzer is vooral een managementinstrument. Juist extensieve bedrijven, die geen bijdrage leveren aan het mestoverschot, worden door deze verplichting op extra kosten en administratieve lasten gejaagd. Wij zijn positief over het gebruik van de Kringloopwijzer, maar dan wel op vrijwillige basis, zodat bedrijven zelf de afweging kunnen maken omtrent het gebruik”, aldus Dirk-Jan Schoonman, voorzitter van de NMV.

Pakket maatregelen

“Wij zijn ervan overtuigd dat in de toekomst een pakket maatregelen noodzakelijk zijn, waarmee melkveehouders op een verantwoorde wijze kunnen blijven ondernemen binnen de gestelde milieurandvoorwaarden. Wij zullen hierbij een bijdrage leveren”, aldus de NMV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.