Nieuws

Kansen Biobased Economy Noord-Nederland

grondstof

Uit onderzoek van Wageningen UR, Greenlincs en de Rijksuniversiteit Groningen, blijkt dat de drie Noordelijke provincies in Nederland samen een grootschalige producent en leverancier kunnen worden van hernieuwbare grondstoffen voor de regionale productie van ‘groene’ chemicaliën, kunststoffen en veevoeder eiwit. Door nauwe samenwerking met het Duitse Weser-Emsgebied kan de voorziening van biomassagrondstoffen van ‘eigen bodem’ worden versterkt. Daardoor kan Noord-Nederland uitgroeien tot een speler van wereldformaat, zo blijkt uit het onderzoek.

Sterke en zwakke punten

“Noord-Nederland heeft een combinatie van goede zeehavens, een chemie- en kunststoffencluster, sterk ontwikkelde akkerbouw en veel ruimte om uit te breiden in veehouderij. Daarnaast heeft de regio  toegang tot kennis”, aldus Wageningen UR. Tevens kent de regio ook uitdagingen. “Er is een sterke wil aardgas-activiteiten terug te dringen en de bestaande chemieclusters in Delfzijl en Emmen hebben te kampen met terugloop in activiteiten. Het ministerie van Economische Zaken heeft het projectteam daarom gevraagd nieuwe kansen voor economische ontwikkeling in de regio in kaart te brengen”, aldus onderzoeksteam.

Kansen

De sterke kanten bieden de regio kansen, zoals  kans op groei van de kleine chemieclusters in het gebied, door middel van de productie van biobased chemische bouwstenen en processen. “Op basis van deze, en andere bouwstenen, kan het gebied een positie opbouwen in bioplastics en andere biobased materialen. Ook kan er voldoende eiwit voor diervoeder worden geproduceerd, terwijl het mestprobleem wordt verkleind. Om kansen te verzilveren is het belangrijk voldoende bedrijven te mobiliseren die zich als eigenaar van de kansen willen zien,’ stelt Harriëtte Bos, onderzoeker bij Wageningen UR Food & Biobased Research en medeauteur van de studie Noord4Bio.

Mogelijkheden

In het onderzoek is gekeken naar mogelijkheden om de agrarische sector aan te laten sluiten op de bestaande chemie- en kunststoffeninfrastructuur in Delfzijl en Emmen. “Door slim gebruik te maken van deze infrastructuur kan een vruchtbare Biobased Economy ontstaan, die de regio op middellange termijn een nieuwe economische impuls kan geven.  In het onderzoek zijn drie belangrijke belangrijke economische pijlers voor de Biobased economy als uitgangspunt genomen, waaronder moleculen uit biomassa die kunnen worden omgezet in gefunctionaliseerde chemicaliën, materialen uit biomassa met functionele eigenschappen, en eiwit voor diervoer dat we middels biraffinage kunnen vrijmaken”, aldus Bos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.