Nieuws

CVB past NEv varkens aan  

CVB introduceert binnenkort een herzien netto energiewaarderingssysteem voor varkens (NEv). Deze herziening is nodig omdat het huidige varken een relatief hoge voeropname heeft. Door een verhoogde passagesnelheid van nutriënten door het maag-darmkanaal, kan de verteerbaarheid van nutriënten wat lager zijn. Het lichaam van moderne varkens heeft bovendien een hoge eiwit/vet-verhouding. Dit gaat samen met een hogere energie onderhoudsbehoefte, een efficiëntere omzetting van metaboliseerbare energie in groei en daarmee hogere netto energiewaarden voor verteerbare nutriënten.

Grote dataset

Het herziene NEv-systeem is gebaseerd op een grote dataset van verteringsproeven met groeiende varkens in klimaat-respiratiecellen en op recente fecale verteringsproeven met grondstoffen gebruikt in de varkensvoeding. De wijzigingen bestaan enerzijds uit gewijzigde netto energiewaarden voor fecaal verteerbare nutriënten (zoals eiwit, vet, NSP, zetmeel en suiker) en anderzijds uit gewijzigde formules om fecale verteerbaarheden van grondstoffen te schatten.

 

Reageren

Vanaf januari 2015 valt het CVB programma onder de verantwoording van de Federatie Nederlandse Diervoederketen (FND). Wageningen UR voert het programma uit. Voorgenomen wijzigingen in CVB voederwaardering en behoeftenormering worden ter inzage gelegd via www.cvbdiervoeding.nl onder het tabblad ‘voorgenomen wijzigingen’. Belangstellenden kunnen hier op reageren. Na inhoudelijke evaluatie van de reacties en eventuele bijstellingen komen de definitieve CVB-waarden beschikbaar op de CVB-website. Hier zijn het Tabellenboek veevoeding, de Veevoedertabel en diverse andere  CVB-publicaties te downloaden.  Reacties op de voorgenomen wijzigingen in het NEv systeem voor varkens kunnen tot  half juli per mail gestuurd worden naar Wouter Spek (wouter.spek[at]wur.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.