
Samen met de vakgroep Entomologie vanWageningen Universiteit is ForFarmers een proef gestart waarbij levende insecten als eiwitbron worden bijgevoerd aan vleeskuikens. “De belangrijkste onderzoeksvraag is of de kuikens gezond en voldoende snel groeien in vergelijking met een traditioneel dieet”, stelt Leon Marchal, Directeur Nutritie & Innovatie bij ForFarmers. “Daarna willen we bekijken of kippen hun natuurlijke gedrag verbeteren door ze levende insecten te voeren. Als we in deze opzet slagen, betekent dit een belangrijke stap richting verdere verduurzaming”, aldus Marchal.
Kostbaar
De proef met de vleeskuikens is vorige week gestart en eind september verwachten ForFarmers en de WUR de eerste resultaten. “Het zal nog wel even duren voor het bijvoeren van insecten in de praktijk op grote schaal kan worden toegepast”, stellen de betrokken partijen. “Nu is de toepassing nog redelijk kostbaar, maar het is wel een goede eerste aanzet en denkrichting. Als we zien dat het positief uitpakt, gaan we verder optimaliseren en door ontwikkelen”, aldus Albert Dijkslag, Innovatiemanager pluimvee bij ForFarmers. “Het mooie is dat we hiermee voor kippen teruggaan naar hun natuurlijke voeding en gedrag. Kippen zijn van nature insecteneters, terwijl wij ze nu al meer dan tien jaar op een vegetarisch dieet houden”, stelt Marchal.
Proefbedrijf
De proef wordt gehouden op het proefbedrijf van ForFarmers in Nijkerk. Daar worden 1000 kuikens in vier verschillende groepen gevoerd. “Een controlegroep krijgt een traditioneel dieet, de andere drie krijgen ieder respectievelijk 5 procent, 10 procent en 15 procent aan larven van de zwarte soldatenvlieg bijgevoerd”, stellen de partijen. Omdat de larven volgens de partijen eiwitrijk zijn, wordt tot 75 procent van een eiwitbron zoals soja vervangen. “De larven van deze soort zijn echte alleseters en zijn relatief makkelijk te kweken”, stelt Dijkslag. “Daar zit ook winst en de verduurzaming. Deze larven worden gekweekt op reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Deze reststromen, en de eiwitten daarin, zouden anders in biomassa terechtkomen, nu zijn ze beschikbaar als Feed. En mocht de proef succesvol blijken, dan hebben we er dus een alternatieve eiwitbron bij”, aldus Dijkslag.