
Wageningen Universiteit heeft, als onderdeel van het EU-project Energetic Algae Project, met Universiteit Gent een studie uitgevoerd naar het marktpotentieel en de marktontwikkelingen van algenproducten. Volgens de samenwerkende partijen benoemt de studie een aantal relevante markten voor business cases op basis van algen. De resultaten zijn gepubliceerd in het rapport ‘Macro-economics of algae products’.
Marktsegmenten
Wageningen UR en de Universiteit van Gent hebben onderzoek gedaan naar verschillende marktsegmenten. Per marktsegment zijn marktomvang, concurrerende alternatieven, marktontwikkelingen en prijzen in beeld gebracht. Door de resultaten van het onderzoek is, gebaseerd op de marktkenmerken, per marktonderdeel een conclusie getrokken over het potentieel van de markt voor algenproducten. “Door de kansen per marktsegment te beschrijven, hopen we ondernemers die algen produceren te inspireren om nieuwe marktsegmenten te verkennen waarin de algensoort die zij produceren van toegevoegde waarde kan zijn, maar waar ze nog niet bekend mee zijn”, aldus Marcel van der Voort. Volgens Van der Voort biedt de studie ook informatie voor ondernemers die nadenken over het type alg dat ze willen produceren en de manier van productie die past bij de regelgeving rond het marktsegment.
Reducering CO2-emissies
Het doel van het project is bijdragen aan reducering van de CO2-emissies en de afhankelijkheid van fossiele energie in Noordwest-Europa. “We willen dit bereiken door de ontwikkeling van duurzame technieken voor de productie van algenbiomassa, bio-energie opwekking en vastlegging van broeikasgassen te stimuleren. Daarom wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van praktijkgerichte pilot installaties en op de markt afgestemde producten, processen en diensten door het bundelen van technische kennis, financiële middelen en politieke steun”, aldus de onderzoekers.