Nieuws

Duurzaam geteelde baktarwe

1
tarwegenoom

Agrifirm Plant gaat in samenwerking met Koopmans Koninklijke Meelfabrieken duurzaam geteelde baktarwe van Veldleeuweriktelers op de markt brengen. Agrifirm Plant en Koopmans Koninklijke Meelfabrieken werken hierbij samen in een project van Stichting Veldleeuwerik. Vanaf september 2016 wordt de eerste tarwe uit dit project in de melanges van Koopmans gebruikt, is de verwachting.

Actief samenwerken

“Er zijn diverse baktarwerassen bij de telers geoogst in 2015”, stelt Aart den Bakker, manager afzet Agrifirm Plant. “Door actief samen te werken in ketenverband, kun je kennis delen en werken aan producten waar de consument om vraagt.”

Eiwitgehalte en valgetal

Voor baktarwe zijn er diverse rassen beschikbaar. Volgens Koopmans zijn het eiwitgehalte en het valgetal voor een belangrijk deel bepalend voor de bakeigenschappen van het meel. “Echter, ook de kwaliteit van het eiwit is minstens zo belangrijk”, stelt Bauke Wierda, , manager Inkoop Koopmans Koninklijke Meelfabrieken. Het kwaliteit van het eiwit wordt door Koopmans getest door het proefmalen en bakken van iedere partij die aan haar wordt aangeboden. “Voorafgaand aan het zaaien deze herfst, gaan wij de Veldleeuweriktelers nader informeren over de werkwijze en rassenkeuze”, stelt Den Bakker van Agrifirm Plant.

Transparantie

Volgens Wierda laten steeds meer consumenten herkomst en verwerking van voedsel meewegen in hun aankoopbeslissing. “Transparantie is daarbij vereist”, stelt Wierda. “Dit project zet sterk in op gezamenlijk waarde creëren en vertalen naar alle schakels in de keten.”

1 reactie op “Duurzaam geteelde baktarwe

  1. kanters schreef:

    wat zijn de optimale getallen bij bak tarwe voor eiwitten en het valgetal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.