Nieuws

Meer mycotoxinen door klimaat

Mycotoxinen komen in de toekomst vaker voor in Europa, als gevolg van klimaatveranderingen. Dit zal een grote impact hebben op de penswerking van de koe, stelt Alltech in een persbericht.

“In de huidige agrarische praktijk kan contaminatie van grondstoffen niet volledig worden uitgesloten”, aldus Johanna Fink-Gremmels van Universiteit Utrecht. “En door de klimaatveranderingen is het aannemelijk dat het aantal mycotoxines toeneemt.”

Miljardenverlies

Volgens Fink-Gremmels dragen mycotoxinen bij aan een vermindering van 25 procent van het genetisch potentieel bij melkvee. Zij schat het wereldwijde economisch verlies op meerdere miljarden per jaar. De stijging van de gemiddelde temperatuur en een tekort aan water in de bodem, kunnen zorgen voor schimmel- en mycotoxineproblemen. Dat is dit jaar al gebeurd, stelt Pedro Caramona van het Alltech Mycotoxin Management Team.

Dit was het geval in onder meer in Zuid-Spanje, Oost-Frankrijk en Zuid-Duitsland. “De vochtigheid van de bodem is al kritiek laag in deze regio’s.” Caramona adviseert om silage te bemonsteren en roept boeren op om managementmaatregelen te nemen om proactief op het mycotoxineprobleem in te spelen. Zelfs lage gehaltes kunnen problemen opleveren, stelt hij. Droge graanopslag, goed verpakken van silage en het gebruik van een mycotoxinemanagement-programma zijn enkele voorgestelde maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.