Nieuws

Nieuwe besmettingen met PED-virus

ammoniak
Kamerlid Tjeerd de Groot pleitte onlangs voor een halvering van de veestapel om nieuwbouwprojecten weer vlot te trekken.

De GD heeft weer vijf besmettingen met het PED-virus vastgesteld op varkenshouderij-bedrijven. Volgens de GD deden de infecties zich met name voor in het oosten van Nederland. Mogelijk is er sprake van nog meer besmettingen, maar zijn deze niet bekend omdat veehouders bij klinische verschijnselen niet altijd besluiten op PED te laten testen. Dat stelt de GD. “Dit betekent dat het verstandig is om extra alert te zijn als het gaat om reiniging en ontsmetting en de hygiëneprotocollen in acht te nemen”, aldus de GD.

Voorkomen

Om besmetting te voorkomen zullen alle erfbetreders inspanning moeten leveren, stelt de GD. “Varkenshouders kunnen zelf veel doen; bijvoorbeeld onze hygiëneprotocollen hanteren. Bij een verdenking van PED adviseren wij om, in overleg met de bedrijfsdierenarts, mest in te sturen voor onderzoek.”

Symptomen

“Het belangrijkste verschijnsel van PED is overvloedige diarree”, meldt de GD. “Daarnaast zal een infectie vooral gepaard gaan met sterfte bij zuigende biggen tot een leeftijd van veertien dagen, omdat die biggen sterk uitdrogen door diarree.” Maar PED kan ook braken en diarree veroorzaken bij zeugen en vleesvarkens, weet de GD. Het virus wordt vooral verspreid door verplaatsing van varkens en via de mest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.