Nieuws

Reststromen geen afval

Reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie mogen niet langer worden beschouwd als afval. Dat stelt EFFPA vast op basis van de ‘Communication on the Circular Economy‘ die de Europese Commissie heeft gepubliceerd. Deze wijziging van het wettelijk kader, dat de valorisatie van reststromen ondersteunt, is onderdeel van de Europese strategie om voedselverspilling in de keten terug te dringen.

Belangrijke link

Het belangrijkste vindt de EFFPA (European Former Foodstuff Processors Association) dat de Commissie voorstelt om alle voedermiddelen, inclusief voormalige voedingsmiddelen, uit te sluiten van de scope van de Waste Framework Directive 2008/98/EC. Dit maakt duidelijk dat reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie als belangrijke link worden gezien tussen de food- en feed-keten, meent EFFPA.

Onjuiste interpretatie

Paul Featherstone, voorzitter van EFFPA: “Een duidelijke status van voormalige voedingsmiddelen als ‘niet-afval’ is hard nodig, aangezien verwerkers hiervan regelmatig last hebben van controle-instanties die voormalige voedingsmiddelen onjuist interpreteren als afval. Het voorstel van de EC bevestigt voor eens en altijd dat ons werk niets van doen heeft met afvalverwerking of – recycling.”

 Voedselverspilling terugdringen

EFFPA is ervan overtuigd dat de aanpak van de Commissie helpt bij de uitbreiding van de sector, die momenteel in zo’n 2,3 miljoen ton voormalige voedingsmiddelen verwerkt tot diervoer (in de landen die lid zijn van EFFPA) en de voedselverspilling in Europa terugdringt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.