Nieuws

Ombudsman berispt EC om gmo

De Europese Ombudsman Emily O’Reilly heeft de Europese Commissie (EC) berispt. De Commissie heeft te lang gedaan over de procedure rondom autorisatie van meerdere genetisch gemodificeerde grondstoffen. De Europese voerindustrie (Fefac), graanhandelaren (Coceral) en de biotechnologie-industrie (EuropaBio) zijn blij met de beslissing van de Europese Ombudsman. Zij hadden een klacht ingediend over de gang van zaken.

Vertraging

De klacht betreft het vertraagde besluit over de autorisatie van gm-grondstoffen in de periode van september 2012 tot september 2014. Fefac, Coceral en EuropaBio hebben meerdere malen hun zorgen geuit tegenover de EC. In hun ogen was de vertraging in de besluitvorming onacceptabel. Het leidde tot schaarste en verstoring van het handelsverkeer, onderzekerheid, prijsstijgingen en een ondermijning van de concurrentiepositie van de feed- en foodindustrie. De eerste besluiten werden al eind 2013 verwacht, maar kwamen halverwege 2015.

De vertraging is volgens de Ombudsman op twee punten in het autorisatieproces ontstaan. De EFSA had al laten weten dat de grondstoffen veilig zijn bevonden. Na dit besluit had de Europese Commissie binnen drie maanden een ontwerp-besluit moeten indienen bij het Permanent Comité. In plaats van drie maanden, kostte dit gemiddeld 16 maanden per product. Ook nadat het ontwerp-besluit was ingediend, heeft een definitief besluit te lang op zich laten wachten, concludeert de Ombudsman. De vertraging is volgens haar veroorzaakt door wanbestuur.

Momenteel wachten er nog meer dan 40 gmo-aanvragen voor de import van gm-granen. EuropaBio, Coceral en Fefac gaan ervan uit dat deze toelatingsprocedures geen vertraging oplopen.

Bron: Fefac

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.