Nieuws

DNA-test cholesterol-deficiëntie Holsteins

onderbouwing
Het ministerie van LNV kon de onderbouwing van de voermaatregel niet presenteren tijdens het kort geding.

Van Haeringen Laboratorium in Wageningen beschikt over een DNA-test om de aandoening Cholesterol Deficiënte (CDH) bij rundvee (Holsteins) vast te stellen. Cholesterol deficiëntie, een nieuwe autosomale aandoening, is recent beschreven als groot probleem bij de opfok van kalveren. Kalveren met deze genetische aandoening kunnen geen vet opnemen uit voedingsstoffen en krijgen diarree door vet in de mest. Het kalf spreekt zijn eigen vetreserves aan en sterft uiteindelijk binnen één tot zes maanden leeftijd. Behandeling is niet mogelijk.

Dragers

Een Duitse onderzoekgroep met onderzoekers van het VIT, Institute for Animal Breeding van de Universiteit in Kiel, de diergeneeskunde universiteit (TiHo) in Hannover en de Munich University of Technology (TUM) ontdekte de genetische afwijking CDH en deed ook afstammingsonderzoek. Daar kwam de stier Maughlin Storm naar voren als drager van deze aandoening. Ook zijn zoon Goldwyn (Shoremar James x Storm) is drager.

Meer dragers roodbont

In Nederland en Vlaanderen is ruim 4 procent van de Holstein-populatie drager. Hierbij is een duidelijk verschil tussen rood- en zwartbont. Bij de zwartbontpopulatie is circa 3 procent drager, binnen de roodbontpopulatie circa 8 procent (bron: CRV).

De DNA-test is verkrijgbaar bij VHL en via de webshop te bestellen.

Bron: GD

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.