Nieuws

Eerste levering insectenolie voor diervoeding

De eerste levering insectenolie is gelost bij Coppens Diervoeding in Helmond. De insectenolie is geproduceerd door insectenkweker Protix uit Dongen. Coppens is het eerste bedrijf dat dit product binnen diervoeding gaat toepassen.

Verhogen diergezondheid

Het gebruik van insecten binnen diervoeding is volgens Coppens een duurzame en logische keuze, aangezien insecten tot het oerdieet van kippen en varkens behoren. Het toepassen van insectenolie in vleespluimvee- en varkensvoeding moet de diergezondheid verhogen.

Uitvoerig getest

Coppens werkt al zes jaar aan de toepassing van insecten in voer. In deze periode zijn zowel de insectenolie van Protix, als verschillende eiwitbronnen uit insecten uitvoerig geanalyseerd. De resultaten van het Poultry Research Centre lieten zien dat kuikens in groei en voederconversie profiteren van het gebruik van insectenolie ten opzichte van sojaolie. De insectenolie is bovendien makkelijk te verteren. Insectenolie bevat een hoog aandeel laurinezuur, dat gezondheidbevorderende eigenschappen heeft.

Gezond

Niet alleen de kip en het varken profiteert van dit gezonde vetzuurpatroon. Doordat de olie wordt opgeslagen in het vlees, krijgt de consument een gezond stukje vlees op zijn bord, stelt Coppens. “Insectenolie is vergelijkbaar met kokosolie, welke momenteel bij consumenten erg populair is vanwege de gezondheid bevorderende eigenschappen.”

Duurzaam

Insectenolie is volgens de diervoederproducent milieuvriendelijk, omdat laagwaardige grondstoffen een hoogwaardige toepassing krijgen. “Groene restromen worden door insecten efficiënt omgezet. Daarnaast wordt de olie niet aangevoerd uit Noord- en Zuid Amerika, Brazilië, Argentinië of Maleisië, maar komt het uit Nederland. Het toepassen van insectenolie in mengvoer is de eerste zichtbare stap naar een overschakeling naar alternatieve grondstoffen.”

Protix

Coppens Diervoeding werkt binnen dit project nauw samen met insectenkweker Protix uit Dongen. Zij kweken de larven van de Black Soldier Fly op voor verschillende nutritionele toepassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.