Nieuws

Productiefout met narasin in konijnenvoer

Door een productiefout bij een deelnemer van SecureFeed, is narasin in konijnenvoer terecht gekomen. Dit resulteerde in sterk verhoogde uitval bij de konijnen. Het restant van het betreffende voer is teruggehaald bij de twee konijnenhouders waar het was geleverd. Het diervoederbedrijf informeerde de autoriteiten; de veehouders lichtten hun slachterij in waar al konijnen aan waren afgeleverd.

Dodelijk voor konijnen

Narasin is een coccidiostaticum voor vleeskippen, met een wachttijd van één dag. De premix is dodelijk voor konijnen en kwam door een menselijke fout bij de productie per abuis in negen ton konijnenvoer terecht. Dit voer is in december uitgeleverd aan twee konijnenhouders, die daarna met verhoogde uitval onder de konijnen kampten. Die uitval werd eerst toegeschreven aan RHD, de dodelijke virusziekte onder konijnen die momenteel in Nederland heerst. Nader onderzoek wees het voer als waarschijnlijke oorzaak uit, waarna de productiefout aan het licht kwam.

Onderzoek afgerond

De deelnemer van SecureFeed maakte na bekendwording direct melding van de productiefout bij de NVWA, GMP+ International en SecureFeed. De deelnemer en SecureFeed zijn in contact met de NVWA om na te gaan of er sprake kan zijn van een voedselveiligheidsrisico, ook gelet op de wachttijd voor het gebruik van de premix bij vleeskuikens. De NVWA heeft de zaak inmiddels onderzocht en alles weer vrij gegeven. De deelnemer trof extra maatregelen om te voorkomen dat zo’n fout opnieuw kan gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.