Nieuws

Diermeel in veevoer voorlopig niet toegestaan

De Europese Commissie zal voorlopig geen nieuw voorstel doen om het gebruik van diermeel in varkens- en pluimveevoer weer toe te staan. De Commissie erkent dat het gebruik van dierlijke eiwitten afkomstig van niet-herkauwers een bron van hoogwaardige eiwitten kan zijn. Net als VVD-Europarlementariër Jan Huitema is de commissie van mening dat het verbod op het gebruik van diermeel afkomstig van niet-herkauwers geëvalueerd moet worden wanneer goede controlesystemen zijn ontwikkeld.

Kannibalisme voorkomen

De Europese Commissie antwoordt op vragen van VVD-Europarlementariër Jan Huitema dat diermeel gebruikt kan worden in veevoer voor kippen en varkens, mits kannibalisme wordt voorkomen. Daarvoor zijn betrouwbare methoden nodig die vast kunnen stellen van welke diersoort het diermeel afkomstig is. Momenteel is de Commissie in afwachting van een studie waarin deze controlemethoden tegen het licht worden gehouden. De uitkomst van deze studie wordt na de zomer van dit jaar verwacht. Met deze resultaten in de hand kan de Commissie met de lidstaten aan tafel gaan zitten om het diermeelverbod te bespreken.

Huitema: “Het bijvoorbeeld domweg verbranden van diermeel is zonde. Het is voor varkens en kippen een gezonde bron van eiwitten en het maakt de EU minder afhankelijk van de import uit derde landen van eiwitrijke gewassen zoals soja. Uiteraard moeten goede controlesystemen de gezondheid voor mens en dier waarborgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.