Nieuws

De afgekeurde Mars-repen worden veevoer. Vorige week werd bekend dat er mogelijk stukjes plastic in repen als Mars, Snickers en Milky Way kunnen zitten. De teruggehaalde repen zouden nu aan koeien en varkens gevoerd worden. Nevedi reageert op de publieke consternatie hierover: “Kennelijk weten nog steeds weinig mensen dat de veehouderij tot zo’n twee derde van alle grondstoffen voor Nederlandse diervoeders haalt uit de levensmiddelenindustrie. Te denken valt aan co-producten die vrijkomen bij graan- of fruitverwerking of met de productie van suikerwaren, zuivel of aardappelproducten. Daarnaast vormen retourproducten uit supermarkten en winkels (koekjes, brood, chips of snoepjes) prima grondstoffen.”

Benutting co-producten

“De diervoederindustrie heeft de ambitie nog meer van die co-producten te benutten om zo samen met de levensmiddelenindustrie en supermarkten bij te dragen aan een biobased economy. De co-producten hebben immers een uitstekende voedingswaarde en zijn prima te gebruiken als diervoedergrondstof nadat ze handmatig of machinaal zijn ontdaan van hun verpakking. Zo beperken we voedselverspilling en verlies van waardevolle grondstoffen. Hoeveel van welke grondstof in een diervoeder gaat is afhankelijk van de diersoort en de leeftijd. Elk dier krijgt in elke levensfase een rantsoen dat daarop is afgestemd. Is het dan veilig, die co-producten? Alle grondstoffen in de diervoederindustrie worden onderworpen aan een streng kwaliteitssysteem. Verontreiniging met bijvoorbeeld plastic wordt daarmee voorkomen.“

Zie ook de visie van Nevedi op de ‘Circulaire Economie’.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.