Nieuws

Om de groeiende resistentie van bacteriën tegen veel gebruikte antibiotica te bestrijden moet het gebruik van bestaande antimicrobiële medicijnen worden beperkt en moeten nieuwe soorten worden ontwikkeld, aldus het Europees Parlement. Tijdens een stemming over het herzien van een wet over diergeneesmiddelen pleitte een meerderheid voor een verbod op collectieve en preventieve behandelingen van vee met antibiotica. Daarnaast werden maatregelen aangenomen om onderzoek naar nieuwe medicijnen te stimuleren.

Voorwaarden aan preventief gebruik

Diergeneesmiddelen mogen nooit worden gebruikt ter compensatie van slechte behandeling van dieren. Dat staat in de resolutie die door het Europees Parlement werd aangenomen. Het preventief gebruik van antibiotica, zelfs als hier dier geen spoor van ziekte of een infectie, mag alleen nog voor individuele dieren mogelijk blijven en dan alleen als een veearts hiermee akkoord gaat. De Europese Commissie moet de bevoegdheid krijgen om antibiotica aan te wijzen die enkel en alleen in de humane gezondheidszorg gebruikt mogen worden.

Onderzoek naar nieuwe antibiotica

Om onderzoek naar nieuwe antibiotica te stimuleren moeten er stimuleringsregelingen komen en langere termijnen voor bescherming van technische documentatie over nieuwe medicijnen, handelsbescherming van innovatieve actieve stoffen en bescherming van significante investeringen in gegevens die zijn gegenereerd voor het verbeteren van bestaande producten of voor het op de markt houden daarvan. Een meerderheid in het Europees Parlement sprak ook de steun uit voor een rapport van de Roemeen Claudiu Ciprian Tănăsescu voor de wijziging van een wet om de procedure voor de toelating van diergeneesmiddelen te verbeteren, en deze los te koppelen van de procedure voor geneesmiddelen voor de humane gezondheidszorg.

Verbod import PMSG

Een meerderheid in het Europees Parlement stemde ook voor een voorstel tot een verbod op de import uit Zuid-Amerika van Pregnant Mare Serum Gonadotropin (PMSG), waarvoor drachtige paarden worden ingezet bij de productie. Het betrof een voorstel van de Partij voor de Dieren. PMSG wordt ingezet om de vruchtbaarheid van varkens en koeien te stimuleren. In Europa is PMSG-productie met inzet van paarden niet toegestaan. Het is aan de Europese Commissie om het verzoek van het Europees Parlement in te willigen en een importverbod op PMSG in te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.