Nieuws

Brief naar Timmermans om verbod lupine

Op initiatief van Annie Schreijer-Pierik (CDA Europa) is een brief gestuurd naar EU-commissaris Frans Timmermans over het geplande verbod op invasieve planten- en diersoorten, waaronder lupine. “Timmermans moet ingrijpen, want deze verbodslijst is erg slechte regelgeving”, vindt Schreijer. “Dit besluit houdt geen rekening met praktische gevolgen, landenverschillen en eerdere bezwaren van het Europarlement.”

Bezwaren weggestemd

Het verbod is te ongenuanceerd, vindt Schreijer. Ze vindt dat het verbod beperkt moet worden. “Het Europarlement heeft dat vorig jaar ook aangegeven, maar de Europese Commissie heeft deze voorwaarde in de prullenbak gegooid. Ze wijst erop dat deze lijst grotendeels is voorgedragen door het Verenigd Koninkrijk, zonder invloed van andere landen. Nederlandse en Duitse bezwaren werden weggestemd.

Aardappel uit Zuid-Amerika

“We moeten wel een beetje flexibel blijven”, vindt Annie Schreijer. “Ook de aardappel is ooit uit Zuid-Amerika gekomen. En daar hebben we nu alleen maar voordeel van.”
Ondanks oproepen dat de lijst al te lang is, lijkt de Europese Commissie van plan deze zelfs nog uit te breiden.

Procedure verbodslijst aanpassen

Annie Schreijer vraagt Timmermans snel zich in de zaak te verdiepen. Samen met collega’s wil ze ook zo nodig de hele procedure voor de verbodslijst aanpassen. Ook de Nederlandse regering (als huidige EU-voorzitter) is aangeschreven.

 

 

Bijlage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.