Nieuws

Boeren willen wel overstappen op lokaal geproduceerd veevoer, maar ze lopen tegen te veel knelpunten aan om die stap te maken. Dat stelt Milieudefensie op basis van het rapport van de Raad voor Regionaal Veevoer dat in hun opdracht is gemaakt. “Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken moet boeren helpen om over te stappen”, vindt Milieudefensie.

Overheid als aanjager

De Raad concludeert dat de overheid de innovatie en ontwikkeling van volledig Europese producten moet aanjagen. Dit kan zij volgens Milieudefensie doen door in te zetten op rassenverbetering en het delen van kennis over de teelt van eiwithoudende gewassen voor het veevoer, zoals soja, lupine en veldbonen in Nederland. Bovendien kan de overheid boeren belonen voor goed bodembeheer, bijvoorbeeld door het gebruik van stikstofbindende eiwitgewassen en de ontwikkeling van nieuwe marktconcepten te bevorderen. Ook is het volgens het rapport van belang dat de overheid belemmeringen aanpakt, door onder meer handelsafspraken over de import van eiwithoudende gewassen te herzien.

“Veevoer van eigen bodem biedt boeren een kans voor de toekomst en het is goed voor de diversiteit van onze eigen akkers. Bovendien vermindert het de afhankelijkheid van importsoja voor onze voedselvoorziening”, zegt Jacomijn Pluimers van Milieudefensie, woordvoerder van de Raad.

Eerlijke prijs

De Raad wijst op het belang om de meerkosten in de prijs van ons voedsel door te berekenen, zodat de boeren en marktpartijen die de omslag willen maken ook samen de meerprijs van regionaal veevoer kunnen terugverdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.