Nieuws

Staatssecretaris Martijn van Dam, van het ministerie van EZ, opende het biolosiche congres IFOAM EU. Hij noemde biologisch een concept voor de toekomst. “De biologische sector is een pionier in het streven naar een meer natuurlijke voedselproductie. De consument beloont dat door steeds vaker te kiezen voor biologische producten. Ook voor andere ondernemers is dat een belangrijke stimulans om te vernieuwen en te verduurzamen. Ondanks deze voorsprong zal ook de biologische sector zich moeten blijven ontwikkelen. De kansen liggen daarbij vooral bij een betere balans tussen productie en import, besparing van energie en water en het verminderen van CO2-uitstoot.”

Booming

Bavo van den Idsert, directeur Bionext, reageerde als vertegenwoordiger van de biologische sector: “Biologisch in heel Europa is booming en ligt op koers om in het komende decennium door te groeien naar 20 tot 30% van het EU landbouwareaal en de voedselomzet. In landen als Denemarken, Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden ligt het aandeel al gemiddeld op 10%. Nederland loopt daarin nog ver achter met 3%, terwijl we als voedingsland nummer twee van de wereld in alle opzichte de potentie hebben om ook in bio heel sterk te worden. Dan moeten er in het beleid wel een paar knopjes omgezet worden, vooral via gerichte maatregelen om de omschakeling en de verkoop via voorlichting en educatie te stimuleren. Daar gaan onder meer de natuur, de biodiversiteit en het dierenwelzijn en dus de consument in Nederland enorm van profiteren.”

Op het biologisch congres wordt samen met de sector twee dagen gediscussieerd over de betekenis van biologisch in de noodzakelijke landbouw- en voedseltransitie van het komende decennium in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.