Nieuws
Logo voermonitor

Veehouders zijn het meest tevreden over de ‘klantvriendelijkheid’, ‘het nakomen van afspraken’ en ‘de voorlichting, advisering en kennis van de voerleveranciers’. Dit blijkt uit enkele tussenresultaten van het onlineonderzoek onder 685 veehouders onder de naam VoerMonitor. De VoerMonitor wordt uitgevoerd door agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen.

Minst tevreden over voerprijzen

Minder tevreden zijn de veehouders over ‘de betrouwbaarheid in prijsstelling’, ‘de openheid over de samenstelling van het voer’, ‘de systematiek van kortingen, bonussen en nabetalingen’ en ‘de voerprijzen’.

Tabel 1 voermonitor

Vergelijking met 2014

In vergelijking met de VoerMonitor uit 2014 zijn de verschillen niet groot, maar er zijn wel duidelijke significante verschillen tussen de onderlinge voerleveranciers. Ook zijn er significante verschillen te onderscheiden tussen particuliere en coöperatieve voerleveranciers.

Momenteel hebben zo’n 725 veehouders gereageerd. Donderdag 7 april ontvangen de veehouders die nog niet meegewerkt hebben aan de VoerMonitor een herinneringsmail om alsnog deel te nemen aan het onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.