Nieuws
voederwaarde gras- en maiskuil eerder bekend

De fosforgehaltes in de ruwvoervoorraden eind 2015 zijn lager dan begin 2015. Door de lagere temperaturen in 2015 heeft het aangelegde ruwvoer een lager fosforgehalte per kVEM dan in 2014. Dit kwam naar voren op een netwerkbijeenkomst van het praktijknetwerk ‘Wijzer met de kringloop’ en ‘Voer voor minder ammoniak’ waarbij DLV Rundvee Advies een analyse maakte van 300 kringloopwijzers.

De beginvoorraad kuilgras van 2016 is gemiddeld ruim 0,32 gram P/kVEM lager dan de beginvoorraad in 2015. De snijmaiskuilen zijn gemiddeld 0,15 gram P/kVEM lager. De fosforgehaltes van de beginvoorraad in 2016 zijn echter niet voor elke veehouder lager dan in 2015. De fosforgehaltes in het kuilgras en snijmais zijn dit jaar voor respectievelijk 15% en 25% van de melkveehouders hoger dan vorig jaar. Het maaimoment en de aankoop van het ruwvoer zijn mogelijke oorzaken van de hogere fosforgehaltes.

Rantsoensamenstelling

Het fosforgehalte in het rantsoen is afhankelijk van de samenstelling en gehaltes van de voersoorten. De mogelijkheden en beperkingen om op het fosforgehalte in het rantsoen te sturen zijn per bedrijf verschillend. Door zowel de mogelijkheden als beperkingen in beeld te brengen, kan er gerichter worden gezocht naar maatregelen die zorgen voor een lager fosforgehalte in het rantsoen.

Hoe hoger het BEX-voordeel, hoe lager het aandeel gras, terwijl het aandeel mais juist toeneemt. Het aandeel krachtvoer blijft stabiel en het aandeel bijproducten laat een lichte stijging zien bij bedrijven met een hoger BEX-voordeel.

Verband met ureumgehalte

Verder is te zien dat bedrijven met een hoog BEX-voordeel voor fosfaat ook een lager ureumgehalte realiseren.  De deelnemers in het praktijknetwerk willen meer inzicht hebben in het verband tussen de verschillende onderdelen van de bedrijfsvoering waar ze op kunnen en willen sturen. Bedrijven met een laag ureumgehalte hebben gemiddeld een lager ruw eiwitgehalte in het rantsoen. Uit de analyses blijkt steeds vaker dat bedrijven die goed scoren op de BEX voor stikstof en fosfaat, dit ook doen op ureum.

Fosforgehalte voersoorten

Duidelijk is dat krachtvoer, gevolgd door kuilgras en vers gras, de meest ongunstige fosforgehalte per kVEM heeft van alle voersoorten. Snijmais en bepaalde bijproducten hebben de meest gunstige fosforgehaltes per kVEM en hebben dus een positief effect op het BEX voordeel. De grootste spreiding in de gehaltes is te zien bij de bijproducten, waarbij bijproducten ook de meest gunstige fosforgehaltes kan halen.

Bron: Verantwoorde Veehouderij

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.