Nieuws

Bemefa zet maximaal in op samenwerking

bemefa Frank Decadt

Tijdens Bemefa’s Algemene Vergadering van 28 april hield de nieuwe voorzitter Frank Decadt een pleidooi naar de verschillende schakels van de voedselketen om veel intensiever samen te werken. Die oproep geldt nationaal en internationaal: prijsvorming, voedselveiligheid, milieu, duurzaamheid, volksgezondheid (antibioticagebruik o.a.). “We streven in de eerste plaats naar een eerlijke prijs voor de kwaliteitsproducten die onze klanten veehouders produceren.”

Een waarschuwende vinger werd nogmaals uitgestoken naar buitenlandse systemen toe. “Geen verdoken protectionisme! Bundel in plaats daarvan uw krachten om een voedselveilig en duurzaam product op de wereldmarkt te promoten.”

Nieuwe voorzitter

Naar traditie hield de beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten (Bemefa) op de laatste donderdag van april haar Algemene Vergadering. Tijdens die gelegenheid werd eveneens een nieuwe voorzitter verkozen: de heer Frank Decadt (Voeders Decadt in Oostnieuwkerke) zal voor de drie volgende jaren de voorzittershamer hanteren. Zijn accenten kon hij onmiddellijk toelichten.

De diervoedersector was mee de motor voor de oprichting van Amcra (Antimicrobial Consumption and Resistance in Animal Production). Bemefa was ook mede de stuwende kracht om in het kader van Belpork (kwaliteitslabel Certus-varkens) de antibioticaregistratie op gang te trekken in 2014. “Om een goede strategie uit te werken voor de reductie van het antibioticumgebruik in de dierlijke productie moet je starten met een kwaliteitsvolle registratie van gegevens. Dit proces zet je best in gang met alle betrokken partijen”, stelt voorzitter Frank Decadt. “Om een gedragspatroon te doorbreken moet je iedereen overtuigen gezamenlijk de routines te doorbreken. Dit is de enige manier om duurzaam het veranderingsproces te begeleiden”, voegt Yvan Dejaegher, directeur-generaal van Bemefa, daaraan toe. Overheid en privésector hebben een gemeenschappelijk doel dat best in concrete afspraken wordt verankerd.

Meer over de Algemene Vergadering leest u in De Molenaar nr. 8 die verschijnt op 3 juni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.