Nieuws

De Europese Commissie wil via een nadere interpretatie van de biotech-richtlijn helderheid en rechtszekerheid bieden over het patenteren van natuurlijke eigenschappen op groenten en andere planten. Dat heeft Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) gezegd op het door staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) georganiseerde symposium ‘Finding the Balance’.

Belangrijke horde genomen

“Dit is een absolute doorbraak in de discussie over kwekers- en octrooirecht. Nederland heeft zich altijd verzet tegen patenten op natuurlijke eigenschappen en biologische processen. Een monopolie op groenten en planten is onlogisch en onwenselijk. De natuur is van ons allemaal. Het is daarom goed dat de Commissie nu deze stap zet. Daarmee zijn we er nog niet, maar er is nu wel een belangrijke horde genomen”, aldus staatssecretaris Van Dam, die het symposium in Brussel – een activiteit in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU – opende.

Discussie

De discussie over patenten op natuurlijke eigenschappen begon in 2012, en is versterkt in 2015 toen de Kamer van beroep van het Europees Octrooibureau bepaalde dat producten die via kruising of andere veredelingstechnieken zijn verkregen voor octrooi in aanmerking komen. Dit doorkruist het aloude kwekersrecht, waarbij kwekers en veredelaars elkaars vindingen verder door kunnen ontwikkelen.

Innovatie bevorderd

Staatssecretaris Van Dam: “Nederland is een wereldspeler als het gaat om het kweken en veredelen van gewassen. De sector is erbij gebaat dat het biologisch materiaal vrij beschikbaar is. Dat bevordert innovatie in de veredelingssector, wat goed is voor de Nederlandse concurrentiekracht en uiteindelijk ook voor de voedselzekerheid in de wereld.”

Nadere interpretatie

Op het symposium in Brussel gaf Eurocommissaris Bienkowska aan dat er gewerkt wordt aan een nadere interpretatie van de bestaande biotech-richtlijn. Aanpassen van deze richtlijn zelf is volgens de Commissie niet de oplossing. Voor het einde van het jaar komt de Commissie met de interpretatieve verklaring. Deze zal onderdeel zijn van een breder pakket aan praktische oplossingen  die tijdens het symposium naar voren zijn gebracht. Enkele voorbeelden daarvan zijn meer transparantie, verbeterde toegang tot biologisch materiaal en een verbeterde samenwerking tussen het Europese Octrooi- en Kwekersrecht bureaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.