Nieuws

Helft grasland kampt met zwaveltekort

De helft van de graslandpercelen heeft op dit moment te weinig zwavel (S) beschikbaar voor het gewas. Dat blijkt uit de resultaten van de Vers GrasChecks die in de periode maart tot half mei zijn uitgevoerd door Eurofins Agro.

Grillig voorjaar

De omstandigheden voor het bodemleven, en dus voor het vrijkomen van zwavel door het afbreken van organische stof en mest, zijn dit voorjaar niet gunstig. Zwavel is voor een belangrijk deel afhankelijk van mineralisatie en zeer uitspoelingsgevoelig. Ook dit jaar verliep het weer in het voorjaar grillig. Eind april viel er in sommige delen van het land enkele centimeters sneeuw. Op Koningsdag viel er op veel plekken hagel. In begin mei was het ineens behoorlijk warm met overdag temperaturen boven de 25 graden. Tegelijkertijd werd het na een relatief natte aprilmaand droog: in de provincies Gelderland, Overijssel en Zeeland werd zelfs ‘code rood’ afgegeven voor brandgevaar in de natuur.

Zwavel bemesten voor tweede snede

Melkveehouders doen er verstandig aan om zwavel bij te bemesten voor de tweede snede. “De Vers GrasChecks zijn een betrouwbare indicator voor de plantbeschikbare zwavel die in de bodem aanwezig is”, stelt Robin Wolf. Hij is productmanager veehouderij bij Eurofins Agro. “De helft van het grasland heeft een tekort. Het is echter onverstandig om te gokken, want een tekort aan zwavel kan 20% opbrengst kosten. Daar zitten melkveehouders, zeker in deze tijd, niet op te wachten.”

 

Lage S-index kuilen

Vorig jaar bleek uit de resultaten van de voorjaarskuilen ook al dat veel percelen een zwaveltekort hadden. Toen had ruim één op de drie voorjaarskuilen van een lage S-index. Volgens Robin Wolf zou het goed kunnen dat het dit jaar weer het geval is. “Of misschien meer. Dat zal afhangen van de bemestingsstrategie van de melkveehouders.”

Eiwitopbrengsten en stikstofbenutting

Een krappe S-voorziening leidt tot lagere eiwitopbrengsten en een lagere stikstofbenutting. Een zwaveltekort kan zorgen voor een verminderde voeropname en productie als gevolg van verminderde microbiële activiteit in de pens. Andere symptomen die kunnen worden waargenomen zijn een dof haarkleed, ‘speekselen’ en vochtige ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.