Nieuws

Geen grens aantal melkkoeien

voermaatregel
De dierenarts heeft volgens DDB een sleutelrol bij de voermaatregel.

Volksgezondheidsrisico’s zijn volgens het kabinet geen reden om harde grenzen te stellen aan het aantal melkkoeien op een bedrijf. Wetenschappelijke aanwijzingen voor risico’s zijn op dit moment niet bekend. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mede namens staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in antwoord op vragen vanuit de Tweede kamer.

‘De risico’s van verspreiding van dierziekten is afhankelijk van veel meer factoren dan bedrijfsgrootte alleen’, zo staat in de brief. ‘Of een ziekte op een bedrijf aanwezig blijft zoals met bijvoorbeeld BVD zal mede afhankelijk zijn van de bedrijfsgrootte, maar vooral van andere factoren. Het huisvestingssysteem, het niveau van bio-security en het management spelen een belangrijkere rol. Zoals aangegeven kan bestrijding meer tijd en aandacht vragen van de veehouder. Een eenduidige relatie tussen bedrijfsgrootte en het voorkomen van bepaalde dierziekten is er niet. Wel dient een veehouder rekening te houden met de diergezondheidsstatus bij de groei van het bedrijf.’

Vervolgonderzoek

Een mogelijk verband tussen veehouderijen en volksgezondheid neemt Schippers echter zeer serieus. Om dit beter in kaart te brengen heeft zij daarom samen met de staatssecretaris van Economische Zaken opdracht gegeven voor het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden. Hierin wordt het verband tussen pluimvee-, varken-, runder-, nertsen- en geitenhouderijen en volksgezondheid onderzocht. De Tweede Kamer zal de resultaten van dit onderzoek voor de zomer ontvangen.

De Kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van opmerkingen van Ynte Schukken van de GD.
Lees het artikel hierover stond in De Molenaar nr. 7, pagina 13 – 14.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.