Nieuws

De afzet mengvoer en voergrondstoffen van coöperatie Voergroep Zuid is in het eerste jaar met 5,9 procent gestegen. De afzet mengvoer steeg met 4,7 procent en de afzet voergrondstoffen met 18,7 procent. In tonnen steeg de totale afzet in 2015 van 737.711 naar 781.341 ton.

‘De organisatie is er in geslaagd om zich, ondanks het fusieproces, volledig te focussen op klanten en de markt. Ook de nieuwe marktaanpak slaat aan’, meldt het bedrijf. Voergroep Zuid heeft als doel goed voer zo goedkoop mogelijk te maken. ‘Samen met het advies leidt dat tot aantoonbaar meer rendement op het boerenerf.’ Ondanks de krimpende mengvoermarkt verwacht Voergroep Zuid de afzetgroei in 2016 autonoom verder uit te bouwen.

Wisselend beeld

Gezien de positieve afzetontwikkeling laat de businessunit Voeders over 2015 een positief financieel resultaat zien. Ook de businessunit Verzekeringen en Uitgeverij BV (DAS Publishers!) onderscheiden zich in positieve zin. Minder goed ging het vorig jaar met de businessunits Retail, Agro en de handel in grondstoffen. Deze drie businessunits realiseerden een negatief resultaat. Samen met eenmalige fusiekosten en extra debiteurenvoorzieningen – in verband met de slechte marktprijzen in de veehouderij – heeft dit geleid tot een negatief groepsresultaat van 4,7 miljoen euro. De solvabiliteit van coöperatie Voergroep Zuid blijft echter onverminderd hoog met 59,5 procent.

Verbetertrajecten

Voor de businessunits met een negatief resultaat zijn vorig jaar en begin 2016 verbetertrajecten opgestart. De agro-activiteiten zijn per 1 januari 2016 ondergebracht in Holding Agrea, waarbij Voergroep Zuid betrokken blijft als aandeelhouder. De handel in grondstoffen via Bracofeed wordt volledig afgebouwd. De inkoopactiviteiten van dit bedrijf worden volledig geïntegreerd in de businessunit Voer. De business unit Retail is na de fusie gereorganiseerd waarbij ook twee Welkoop-winkels zijn gesloten (Neerkant en Kessel) en één vestiging is verkocht. 2016 staat voor Retail in het teken van omzetstijging, margeverbetering en kostenreductie, waarbij het schrijven van zwarte cijfers de doelstelling zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.