Nieuws

Eerste jongerencongres geslaagd

Ruim 90 jonge feedprofessionals (onder de 40 jaar) kwamen af op het eerste jongerencongres dat werd georganiseerd door Bemefa, Nevedi en Feed Design Lab. Zij luisterden naar drie sprekers die hun visie gaven op de grote veranderingen die momenteel gaande zijn. Welke gevolgen heeft dit voor het werk van de jongeren in de diervoedersector? “Zijn er straks minder operators nodig, minder fabrieken of zelfs personeelsloze fabrieken?”, vroeg dagvoorzitter Gerianne Jansen. De veranderingen bleken groot, al is nog niet iedereen ervan overtuigd dat de ontwikkelingen werkelijk zo snel gaat als de sprekers wilden doen geloven.

Big data

Helmert Werkman, productmanager software en data bij Lely, trapte af. Hij liet zien hoeveel data melk- en voerrobots kunnen verzamelen. Het gebruik van steeds meer sensoren, in combinatie met slimme algoritmes die de data interpreteren, zorgen ervoor dat de boer een beter rendement behaalt, gebaseerd op feitelijke data. Maar dat is pas het begin. “Machines zijn in staat zelf te leren op basis van data; ze kunnen zichzelf continu verbeteren; ‘machine learning’ gaat boven wat het menselijk brein kan bevatten. Een machine weet straks beter wat het beste is voor de koe dan een adviseur”, stelt Werkman. Gelukkig ziet hij voorlopig nog een rol voor de voeradviseur weggelegd. “Het is voor hen de uitdaging om de data in bruikbare instrumenten om te zetten waaraan de boer wat heeft. De techniek kan hem hierbij goed assisteren.” Volgens hem moeten de jongeren vooral niet bang zijn voor nieuwe technologische ontwikkelingen. “Technologie hoeft niet ontwrichtend te zijn, als je er maar in meegaat.”

Samenwerking en sociale vaardigheden

Volgens Daniël Cromphout, hoofd land- en tuinbouwcenter bij de KBC Groep, gaan veranderingen steeds sneller. De landbouw moet daarin mee. En omdat er een moment komt dat de dierprestaties niet meer verder verbeteren – ‘een zeug zal nooit drie rijen tepels krijgen’ – denkt hij dat er meer samenwerking nodig is tussen producent en afnemer, om zo tot betere resultaten te komen. “In de job van de toekomst is er geen hiërarchische verhouding meer tussen klant en uitvoerder, maar ze maken gebruik van elkaars kennis.”

Het EQ (emotionele intelligentie) speelt daardoor meer en meer een rol. “Je hebt de brains, maar ook sociale vaardigheden nodig. Want je moet samenwerken om tot goede resultaten te komen. Eén persoon kan nooit tot een optimaal resultaat komen.”

Zelfmengers

Varkenshouder Johnny Hogenkamp denkt dat steeds meer boeren hun eigen voerproducent worden, onder meer door schaalvergroting en big data. “De menselijke factor wordt kleiner. Als leverancier moet je dus op een andere manier toegevoegde waarde leveren”, meent de zelfmengende boer. “Mensen maken nog steeds het grote verschil op een bedrijf. Met behulp van data kunnen ze de boer helpen bij het oplossen van problemen. Werk proactief, zie problemen die een boer nog niet ziet en die hem geld of arbeidsvreugde opleveren.” Daarin ziet hij voorlopig nog een belangrijke rol voor adviseurs. Voerfabrieken van de vorige eeuw, zoals Hogenkamp de huidige voerfabrieken noemt, zullen volgens hem verdwijnen.

En de jongeren zelf? Daarvan lijkt het grootste deel van mening dat de veranderingen niet zo hard gaan als de sprekers schetsen. Eerst moet maar eens worden gezorgd dat alle ‘big data’ op de juiste manier wordt gebundeld. Over tien jaar zullen we het weten.

Lees meer over het jongerencongres in De Molenaar nr. 10, die verschijnt op 15 juli.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.