Nieuws

Besmette granen kunnen veilig in vergister

Uit een studie van UGent blijkt dat organisch-biologische afvalstoffen besmet met mycotoxine veilig vergist kunnen worden. Dat is bovendien duurzamer dan het verbranden van de afvalstromen.

De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM wordt regelmatig geconfronteerd met vragen uit de afvalverwerkende sector over de verwerking van grondstoffen die besmet zijn met mycotoxine. Aangezien er tot nu toe geen gegevens beschikbaar waren over de afbreekbaarheid van mycotoxinen tijdens het vergistingsproces, werd uit voorzorg altijd geadviseerd om de besmette stromen te verbranden.

Volgens de afvalstoffenhiërarchie is vergisting echter te verkiezen boven verbranding. Om de besmette stromen al dan niet hoogwaardiger te kunnen valoriseren, voerde de UGent een studie uit naar de biodegradeerbaarheid van mycotoxinen in anaerobe vergisting.

Veilige alternatief

Uit de resultaten van de studie blijkt dat vergisting van de besmette grondstoffen een veilig alternatief is en dat de gecontamineerde stromen geen invloed hebben op de methaanproductie. De verschillende mycotoxinen worden tijdens het vergistingsproces afgebroken. Enkel stromen besmet met de mycotoxine ergotalkaloïden (moederkoren), die voorkomt op rogge, mogen alleen verwerkt worden in thermofiele installaties (vergisting bij een temperatuur van 52-55°C) om een voldoende biodegradatie te garanderen. Voor de andere mycotoxinen volstaat een mesofiel proces (vergisting bij een temperatuur van 37-42°C).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.