Nieuws

Graanoogst halverwege

De graanoogst is inmiddels halverwege en het verloop wordt gehinderd door regenbuien. Het eerste weekend van augustus kwam de tarweoogst goed op gang met een topdag op de maandag. De eerste wintergerst ontving CZAV op 4 juli, met het overgrote deel later in die week. Vochtgehaltes lagen ruim onder 15%, echter door meerdere factoren waaronder overvloedige neerslag en gebrek aan zon bleven de HL-gewichten gemiddeld onder de minimum norm van 62 kg. Opbrengsten bleven steken op ca. 20% onder het meerjaarlijks gemiddelde.

Tarwe

Ook in de tarwe zijn de HL-gewichten gemiddeld laag, met een grote spreiding van half 60 kg/hl tot een enkeling boven 80 kg/hl. De opbrengsten lopen sterk uiteen, van onder de 6 ton tot incidenteel boven de 10 ton per ha. Het geschatte gemiddelde is 8 à 8,5 ton, wat ca. 15 à 20% lager is dan vorig jaar. Andere parameters, zoals valgetal, eiwit- en DON-gehalte, liggen op een goed niveau. Het eiwit lijkt gemiddeld iets hoger dan vorig jaar, als gevolg van de lage opbrengsten. Ook hier is de spreiding groot.

Wereldmarkt

De wereldmarkt bepaalt het prijsniveau. Tegenvallende opbrengsten en kwaliteiten in West-Europa hebben nauwelijks invloed op het prijsniveau. De prognoses melden dat Frankrijk 30% minder tarwe oogst dan vorig jaar: minder dan 30 miljoen ton dit jaar tegen meer dan 40 miljoen ton vorig jaar. Dit geeft nauwelijks reactie op de prijzen, als gevolg van de grote oogsten die gemeld worden in Oost-Europa, Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten.

Bron: CZAV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.