Nieuws

ForFarmers beloont innovaties

ForFarmers heeft een akkerbouwer en twee melkveehouders beloond met de prestigeprijs van €2.500 van het Boerderij ForFarmers Innovatiefonds.  De eerste ging naar de hydraulische paaltjesprikinstallatie van melkveehouder Jans Kamphuis in Vroomshoop. Volgens de jury past deze innovatie prima bij de belangstelling die er op dit moment is om meer te gaan beweiden. Het maakt afwisselend beweiden en maaien op flexibele percelen makkelijk toepasbaar.

Dijkjesdrukker

Jan Brands - dijkjesdrukker %282%29

Akkerbouwer Jan Brands in Den Andel bedacht een constructie waarbij het zijwaarts afvoeren van overtollig water volledig geautomatiseerd wordt uitgevoerd. Zijn constructie maakt het mogelijk dwars op de ruggen te greppelvrezen waarbij de gootjes ook open blijven. Zijn dijkjesdrukker verbetert daarmee de afvoer van overtollig water van een perceel aanzienlijk op een eenvoudige wijze, tegen lage kosten en zonder zware handarbeid.

Automatische oversteekplaats voor koeien

Gerald Scholten Linde - oversteekplaats %282%29

Melkveehouder Gerald Scholten Linde in Rossum wilde weidegang voor zijn koeien in combinatie met de melkrobot mogelijk maken. Enkele percelen waren echter niet continu voor de koeien bereikbaar omdat deze aan de andere zijde van de weg liggen. Door het plaatsen van hekken die automatisch openen en sluiten kunnen zijn koeien de percelen nu 24 uur per dag beweiden. Fietsers en automobilisten die de weg gebruiken, kunnen door middel van een duidelijk zichtbare knop de hekken sluiten, waardoor de weg voor hen vrijkomt. Na enige tijd openen de hekken weer automatisch. Aan de veiligheid is veel aandacht besteed. Zo waarschuwt een knipperlicht de weggebruikers als de hekken de weg gaan versperren.

Publiek kiest de innovator van het jaar

In november start een publieksbeoordeling van de door de jury bekroonde inzendingen. Via internet kan iedereen zijn stem uitbrengen op de prijswinnaars van het afgelopen jaar, te weten de geurwerende kleding van Anne Groot Zevert, de semiautomatische robot voor het reinigen van krachtvoersilo’s van Joost Kruiger, de rekentool optimale mestaanwending van Geert Stevens, de paaltjesplaatser van Jans Kamphuis, de dijkjesdrukker van Jan Brands en de automatische koeienoversteekplaats van Gerard Scholten Linde. De winnaar krijgt de titel: ‘Agrarisch innovator van het jaar’, de prijs wordt uitgereikt op 15 december tijdens de Agri Innovak in Den Bosch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.