Nieuws

Joordens Zaden investeert in Z-Conveyor

Joordens Zaden uit Kessel is internationaal gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van zaden voor groenbemesters, voedergewassen en voedergrassen. Elke stap in het productie- en verpakkingsproces van de zaden moet 100% hygiënisch zijn. Met de aanschaf van haar nieuwe snel reinigbare Z-Conveyor van Poeth Solids Processing uit Tegelen verhoogt Joordens de capaciteit van haar productieproces met maar liefst 20%. Met de nieuwe Z-Conveyor verlaagt Joordens bovendien haar kostprijs en verhoogt ze haar flexibiliteit op piekdagen.

Nieuw transportsysteem

Om aan de hoge kwaliteitseisen te voldoen, reinigt Joordens na elke productwissel alle onderdelen binnen het productieproces grondig. De veertig jaar oude schroeftransporteur die de zaden tot in de menger bracht, bleef een lastig te reinigen onderdeel dat elke keer anderhalf uur in beslag nam. Met productwissels die variëren van minstens één tot soms wel drie tot vier per dag, bleek de schroeftransporteur dé beperkende factor in het productieproces. Om de capaciteit van haar productieproces te verhogen, ging Joordens op zoek naar een nieuw transportsysteem waarmee ze de capaciteit van haar productieproces kon verhogen en de kosten voor reiniging kon verlagen. Het nieuwe transportsysteem moest snel en goed te reinigen zijn en een minimum capaciteit van 75 m3 per uur hebben. Het uiterst behoedzaam transporteren, zonder de geringste kans op beschadiging, was een vereiste. Net als de hoogte van minimaal 8 meter die het systeem zonder moeite moest kunnen overbruggen.

Z-conveyor

De lijst van geschikte én rendabele transportsystemen die voldoen aan het eisen- en wensenpakket van Joordens Zaden is beperkt. Pneumatische transportsystemen halen niet de vereiste 75 m3 per uur. Traditionele kettingtransporteurs kunnen geen hoogtes van 8 meter overbruggen. Vijzeltransportsystemen zijn lastig te reinigen en beschadigen het product. De Z-Conveyor van Poeth Solids Processing uit Tegelen is speciaal ontwikkeld voor het transport van droge poeders, korrels en granulaten. Het transportsysteem vervoert grondstoffen horizontaal, verticaal of een combinatie van beiden. Het systeem bestaat uit een stalen constructie en snel reinigbare, kunststof meenemers. De meenemers worden binnen een gesloten trog in één zachte, vloeiende beweging voortbewogen door een ketting. De Z-Conveyor van Poeth transporteert grondstoffen daardoor behoedzaam en zonder kans op beschadigen. Door haar ontwerp heeft de Z-Conveyor van Poeth een hoge capaciteit van 45 m³ tot 220 m³ per uur.

 

Op maat

Poeth bouwde de Z-Conveyor voor Joordens op maat. Joordens reinigt de Z-Conveyor met droge perslucht. Dat lukt dankzij de snelle reinigingsmogelijkheden van de Z-Conveyor binnen een half uur. Joordens Zaden bespaart daardoor één tot vier uur per dag. Doordat stilstand van het productieproces wordt voorkomen, is de productiecapaciteit gestegen met maar liefst 20%. De investering bewijst haar voordeel nog eens extra tijdens het piekseizoen. Zaden kunnen door de verhoogde capaciteit voortaan just-in-time worden doorgevoerd naar het mengproces en daar direct naar wens van de klant worden verpakt. Zonder tussentijdse opslag. Daarvan profiteert het bedrijf vooral in het piekseizoen als de aanvoer van zaden en de orders van klanten vaak onvoorspelbaar verlopen. Joordens is nu commercieel gezien flexibeler en kan meer omzet in minder tijd verwerken. De Z-Conveyor van Poeth is bovendien onderhoudsvriendelijk en energiezuinig.  Ook dat draagt bij aan het verlagen van de kostprijs.

Energiezuinig en explosieveilig transport 

Onder andere doordat de Z-Conveyer uitstekend functioneert bij snelheden ruim onder de 1 m/s, zijn risico’s voor explosiegevaar uitgesloten. Daardoor zijn hoge investeringen in de steeds strengere Atex-beveiliging niet nodig. Dat maakt de Z-Conveyor van Poeth populair onder bedrijven met ontploffingsgevaarlijke grondstoffen. In tegenstelling tot traditionele bekerelevatoren, kan de nieuwe Z-Conveyor worden gebouwd zonder dakopbouw, kelders of putten. Ook die kostenbesparing maakt de Z-Conveyor een slim alternatief voor bekertransport. De Z-Conveyor is toepasbaar voor de verwerking van bulkgoederen in sectoren als de feed, food, chemie, petfood, kunststof, recycling en brouwerij industrie. Kijk voor meer informatie over de Z-Conveyor op www.poeth.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.