Nieuws

Minder snijmais en tarwe, meer gerst geoogst

risicoprofiel
Na een forse daling vorig jaar is de snijmaisoogst in 2016 verder gedaald met ongeveer 10 procent, de laagste stand sinds het begin van de waarneming in 1994. De tarweoogst nam af met 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De gerstoogst nam met 3 procent toe. Dit blijkt uit de voorlopige oogstcijfers van CBS.

Snijmais

In 2016 is volgens de raming 7,2 miljard kilo snijmais geoogst. Hiermee daalt de opbrengst met ongeveer 10 procent ten opzichte van de bijna 8 miljard kilo vorig jaar. In het topjaar 2008 werd nog 11,1 miljard kilo snijmais van het land gehaald. De lage oogst van mais wordt enerzijds veroorzaakt door een afname van het areaal van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Anderzijds is ook de opbrengst per hectare dit jaar laag. Er werd per hectare 34,5 ton snijmaïi geoogst, dat is de laagste opbrengst sinds 1996.

Tarwe

Bij tarwe kwam de oogst dit jaar uit op ruim 1 miljard kilo, een daling van 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook bij tarwe werd de afname van de oogst veroorzaakt door een daling van het areaal en een lagere hectareopbrengst, die beiden met 10 procent daalden ten opzichte van 2015. De opbrengst per hectare kwam op 8,2 ton uit.

Gerst

De oogst van gerst nam dit jaar toe met ruim 3 procent en kwam uit op 237 miljoen kilo. Bij gerst steeg het areaal met ruim 5 procent en daalde de opbrengst per hectare met 2 procent tot 6,9 ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.