Nieuws

Als gevolg van de evaluatie van de beschikbare analyseresultaten van mais heeft GMP+ International samen met andere geaccepteerde schemahouders het risicoprofiel voor aflatoxine B1 aangepast. Voor Polen betekent dit dat het risico van ‘Midden’ naar ‘Laag’ gaat. Voor Roemenië betekent dit dat het risico van ‘Midden’ naar ‘Hoog’ gaat. Voor Servië betekent dit dat het risico ‘Hoog’ naar ‘Midden’  gaat.

Werkwijze evaluatie

De periodieke evaluatie van de landenindeling gebeurt op basis van de analyseresultaten die de GMP+ FSA-gecertificeerde bedrijven moeten invoeren in de GMP+ Monitoring database, én op basis van de resultaten die andere samenwerkende schemahouders hebben ontvangen. De beoordeling van de analyseresultaten gebeurt aan de hand van criteria die samen met deze schemahouders zijn vastgesteld. Deze werkwijze van evaluatie blijkt in de praktijk een goede manier om op korte termijn te anticiperen op actuele risico’s. De ad-hoc GMP+ Werkgroep aflatoxine B1 heeft het voorstel voor aanpassing goedgekeurd. Het gewijzigde protocol treedt in werking op 29 november 2016.

Betekenis nieuwe indeling

De resultaten rechtvaardigen de aanpassing in risicoclassificatie. Dit betekent dat mais uit Roemenië intensiever geanalyseerd dient te worden omdat het risico op het voorkomen van aflatoxine B1 hoog te noemen is. Mais afkomstig uit Servië daarentegen hoeft minder frequent geanalyseerd te worden omdat het risico op het voorkomen van aflatoxine B1 medium te noemen. Ook mais afkomstig uit Polen hoeft minder frequent geanalyseerd te worden, omdat het risico op het voorkomen van aflatoxine B1 nagenoeg nihil is.

Belang van het delen

Om landen opnieuw te kunnen indelen is het belangrijk dat zo veel mogelijk GMP+-deelnemers hun analyseresultaten invoeren in de GMP+ Monitoring database en daar delen met de GMP+-gemeenschap. Bij de evaluatie was van een aantal landen (onder andere Brazilië, Bulgarije, Kroatië, Oekraïne, Verenigde Staten) onvoldoende gegevens beschikbaar, waardoor een herindeling in een lagere risicocategorie niet kon worden overwogen.

Het analyseren van monitoringresultaten vormt een inspiratiebron voor GMP+ International om in haar communicatie potentiële risico’s te benadrukken en FSP-producten te ontwikkelen die afzonderlijke bedrijven en de diervoederindustrie als geheel veerkrachtiger maken, zodat er beter omgegaan kan worden met de dagelijkse uitdagingen die komen kijken bij het leveren van veilig diervoeder voor veilig voedsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.