Nieuws

Europees agentschap adviseert verbod op zinkoxide

De European Medicines Agency (EMA) heeft geadviseerd om alle diergeneesmiddelen die zinkoxide bevatten terug te trekken van de markt. De risico’s zouden groter zijn dan de voordelen. Het onderzoek heeft plaatsgevonden op verzoek van Nederland en Frankrijk, na zorgen over de potentiële risico’s van niet-afbreekbaar zinkoxide op het milieu en op microbiële resistentie.

De volledige onderbouwing wordt naar verwachting ergens in de komende maanden gepubliceerd. Het advies zal erna worden toegezonden naar registratiehouders in de markt, die dan binnen 15 dagen een verzoek tot nieuw onderzoek kunnen indienen.

De Europese Commissie zal, voordat ze het finale besluit vastleggen en in overleg met de lidstaten, de impact op de Europese varkenshouderij bekijken. Zij zullen bekijken welke veranderingen de varkenshouderij nodig zijn om speendiarree te voorkomen en het dierwelzijn te garanderen, zonder dat het gebruik van antibiotica toeneemt.

Additieven kunnen hierbij een rol spelen, laat Nutriad weten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.