Nieuws

Spannend jaar voor melkveehouderij

In 2017 groeit het productievolume in de agrarische sector naar verwachting met 0,7 procent. Dit is een lagere groei dan in 2016 (+1,2%). Het ING Economisch Bureau stelt in haar vooruitzicht voor de agrarische sector dat de toenemende binnen- en buitenlandse vraag en het krappere aanbod van onder meer melk een positief effect zal hebben op de agrarische prijzen. De inkrimping van de melkveestapel leidt tot een naar schatting 10% lagere zuivelproductie.

“Het perspectief is in 2017 voor de vleesvarkens- en de zeugenhouderij goed”, aldus Henk van den Brink, ING sectoreconoom agrarisch. “Voor de pluimveehouders zijn de vooruitzichten onzeker vanwege de vogelgriep. Het nieuwe jaar is vanwege de opgelegde productiebeperkingen het meest uitdagend voor melkveehouders”.

Hoge melkprijs kan fosfaatreductie belemmeren

2017 wordt een spannend jaar voor de melkveehouderij. Een lager Europees aanbod en een opleving van de internationale vraag naar melk, kaas en boter zorgen momenteel voor hogere prijzen. In 2017 zullen mede vanwege de toegenomen concurrentie om de melkaanvoer de melkprijzen gemiddeld mogelijk ruim een derde hoger liggen dan begin 2016 en ruim 10% boven die in de periode 2011-2015. Voor de melkveehouders leidt dit tot bovengemiddelde rendementen, waardoor hoge productie juist aantrekkelijk is. De opgelegde fosfaatreductie kan dan in gevaar komen.

Gematigd optimistisme over intensieve veehouderij

Na een gemiddeld jaar voor vleesvarkenshouders en een prima jaar voor zeugenhouders, is voor beiden voor 2017 het perspectief goed. De varkenscyclus zal naar verwachting pas richting 2018 weer tot een verslechtering van rendementen leiden. Voor houders van vlees- en legpluimvee zijn de vooruitzichten voor 2017 onzeker vanwege de recente uitbraak van vogelgriep.

Exportgroei zwakt af

De agrarische export groeit nog steeds, in tegenstelling tot de totale Nederlandse uitvoer. De groei van het exportvolume zal echter lager zijn dan in 2016. De eurokoers is minder gunstig, zeker tegenover het Britse pond. Van de agrarische uitvoer gaat 10% naar het Verenigd Koninkrijk. Vanwege de krimp van de melkveestapel zal bovendien de buitenlandse afzet van zuivelproducten dalen. De gunstige ontwikkeling van de prijzen van onder meer zuivel- en akkerbouwproducten compenseert de lagere volumegroei in agrarische sector enigszins.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.