Nieuws

Marktherstel varkenssector zet door

De verwachtingen voor de Nederlandse varkenssector voor het eerste deel van 2017 zijn positief. Het kleinere aanbod van biggen en vleesvarkens in de EU zal de prijzen positief ondersteunen. De impact van de verwachte lichte afname van de Europese export en de verdere daling van het Britse pond wordt hierdoor teniet gedaan. De druk op het aanbod zal tot zeker de zomer aanhouden, wat goede vooruitzichten biedt voor de biggen- en vleesvarkensprijzen.

Export

De import van China ligt dit jaar naar verwachting op hetzelfde niveau als in 2016. De concurrentie op deze belangrijke markt neemt echter toe, met name uit de Verenigde Staten. Hier is de productie in 2016 fors gestegen en bovendien krijgen steeds meer Amerikaanse bedrijven toegang tot de Chinese markt. Dit zorgt voor lichte druk op de Europese exportpositie, al heeft de EU een sterkere positie dan Amerika. Voor het uiteindelijke exportvolume is de wisselkoers bepalend. Vooruit kijkend naar de tweede helft 2017, is de productiestijging en de groei van de Europese zeugenstapel van belang.

Voerwinsten

Op basis van de huidige inzichten verwacht Rabobank dat de voerwinsten in 2017 boven het langjarige gemiddelde uitkomen. Voor de zeugenhouderij schat Rabobank dat de prijzen 40% hoger liggen, voor de vleesvarkenshouderij is dat 20% hoger. Het langjarige gemiddelde gaat uit van €499 per fokzeug en €76 per vleesvarken (excl. btw). Deze positieve ontwikkelingen zorgen voor verder herstel van de financiële positie van de varkenshouderij.

Meer informatie is te vinden in het Kwartaalbericht Varkens van de Rabobank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.