Nieuws

Vrijdag 10 februari vond de inauguratie plaats van Koen Dittrich, lector Vitale agribusiness via cyclische proces- en productieketens bij Aeres Hogeschool Dronten. “Agrarische ondernemers en hun partners moeten volgens hem meer gaan samenwerken om tot nieuwe businessmodellen te komen voor het hergebruik van hun reststromen. Overheden en de hogeschool kunnen samen een experimenteeromgeving faciliteren waardoor de financiële haalbaarheid van circulaire en biobased producten getest kunnen worden, zodat deze nieuwe producten ook echt een weg naar de markt gaan vinden.” Dittrich wil met zijn lectoraat het denken en ontwikkelen in nieuwe circulaire businessmodellen aanjagen om zo de transitie naar een regionale circulaire economie te versnellen.

Betere businessmodellen

“We leven in een wegwerpcultuur waar afval een steeds groter probleem vormt. Consumenten produceren jaarlijks zijn 8,5 miljoen ton afval, terwijl de landbouwsector zo´n 4,5 miljoen ton per jaar produceert. Het afval van de consument wordt via afvalverwerkingsbedrijven verwerkt, terwijl de agrarische sector dit veelal zelf doet. Die verwerking heeft vaak een laagwaardige grondstof als eindproduct en dat is zonde. Zeker omdat een kromme wortel niet anders smaakt of van mindere kwaliteit is dan een rechte. Alleen wil de consument hem niet kopen in de supermarkt en wordt de kromme wortel al gauw bestempeld als afval. Voor dit soort reststromen zijn echter betere businessmodellen denkbaar, die nu vaak niet worden gevonden. Denk bijvoorbeeld aan wortelsoep of wortelstroop in plaats van veevoer of compost.”

Kringlooplandbouw

Het lectoraat Vitale Agribusiness via cyclische proces- en productieketens wil samen met agrifoodbedrijven en overheden nieuwe businessmodellen voor bio-based en circulaire processen en producten gaan ontwikkelen om op die manier de transitie naar een regionale circulaire economie te kunnen versnellen. Dittrich zal een ‘brugfunctie’ vervullen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de praktijk te stimuleren en te zorgen voor een structurele inbedding van de kennis in het onderwijs. Het lectoraat zal op die manier een nieuwe impuls geven aan de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek, gemeenten, provincies, agrarische ondernemingen en andere MKB-bedrijven om samen een regionale circulaire economie te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.