Nieuws
vitale varkenshouderij

Het terugdringen van salmonella bij vleesvarkens is uitgegroeid tot een van de belangrijkste aandachtspunten wanneer het gaat om voedselveiligheid. De oplossing om naar salmonellacategorie 1 te gaan, is de vermindering van de antistoffen tegen salmonella in het bloedserum (OD%). Voergroep Zuid biedt met de Secure-S aanpak een oplossing voor het terugdringen van de Salmonella Typhimurium-bacterie en een forse vermindering van de antistoffen tegen salmonella in het bloedserum (%OD). “Varkenshouders gaan zo op een snelle en eenvoudige manier naar salmonellacategorie 1.”

Secure-S-aanpak: drie onderdelen

De Secure-S-aanpak van Voergroep Zuid bestaat uit drie onderdelen: de inzet van Secure-S-voeders, het toevoegen van AquaVita (in combinatie met waterstofperoxide)  aan het drinksysteem én gericht technisch advies op het varkensbedrijf. Het gevolg van deze drietrapsaanpak is een ongunstig (darm)milieu voor de bacterie Salmonella Typhimurium. Zodoende kan de bacterie zich niet meer ontwikkelen in de darmen van het varken. Hierdoor loopt de hoeveelheid antistoffen tegen salmonella in het bloedserum (OD%) terug en wordt de salmonellabacterie bestreden.

Combinatie brengt succes

De combinatie van voer, water en advies geeft het beste eindresultaat, meldt Voergorep Zuid. Deze combinatie zorgt voor een betere beheersing van de salmonella-infectiedruk en de snelste manier om in salmonellacategorie 1 terecht te komen.

Stijgende afzet varkensvoeders

Over 2016 realiseerde Voergroep Zuid een afzetstijging van varkensvoer van 5,7 procent. Dit terwijl de totale Nederlandse markt voor varkensvoer kromp met 4 procent. Ook voor 2017 koerst Voergroep Zuid op een licht stijgende voeromzet in een krimpende markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.