Nieuws

Omzet Agrifirm gedaald

1

Royal Agrifirm Group behaalde in 2016 een resultaat van € 30,6 miljoen. In 2015 boekte het bedrijf een resultaat van € 76,2 miljoen. Toch is Dick Hordijk, CEO Royal Agrifirm Group, tevreden: “Royal Agrifirm Group heeft het jaar 2016 goed afgesloten. We zijn een sterke coöperatieve onderneming die klaar is voor een volgende stap als grote internationale speler. Het bedrijf is financieel kerngezond en staat goed op de kaart. We kijken iedere dag of de zaken beter kunnen, zoals het een moderne coöperatie betaamt. We zien consolidatie in de markt, toenemende complexiteit en verdere professionalisering als aanhoudende trends in onze markten. Aanvang 2017 hebben we daarom onze nieuwe strategie ‘Better Together’ gelanceerd. Hierbij zetten we in op het realiseren van synergie-effecten tussen al onze bedrijven wereldwijd. Daarmee verbeteren we ons versneld op het gebied van R&D, innovatie, duurzaamheid, commercial & operational excellence en digitale oplossingen. Hiermee dragen we met onze leden bij aan een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties.”

Agrifirm Feed

De omzet in diervoeding daalde (zie tabel)

 

 

 

 

 

Agrifirm Feed zag in de varkenshouderij aan het begin van het jaar veel druk op debiteuren en invloed van zeer lage prijsaanbieders. Dit leidde tot klantverlies. “De aanpassingen in de fabriek in Veghel gaf wat druk op de serviceniveaus, maar de fabriek is goed op weg om topkwaliteit varkensvoer te leveren. De verwachting is dat dit een positieve impact heeft op de relatie met de bestaande klanten en groei brengt bij nieuwe klanten.” De investering in Veghel zal in juli 2017 worden afgerond.

De afgelopen jaren groeide de melkveestapel sterk na de beëindiging van het melkquotum; Agrifirm Feed profiteerde daar ook van middels een hogere afzet. In 2016 had de groei van de veestapel gevolgen voor de melkprijs en extra maatregelen op milieugebied. Melkveehouders kregen te maken met sterk dalende melkprijzen. Voor 2017 rekent Agrifirm Feed met een afname van de melkveestapel gedurende het jaar. Het marktaandeel in geiten werd verder uitgebreid, waarmee Agrifirm Feed in dit snelgroeiende segment haar leiderschap verder versterkte.

In 2017 zal Agrifirm Feed haar maatwerkadviezen aan melkvee- en vleesveehouders verder intensiveren. In de pluimveehouderij ging veel aandacht uit naar de omschakeling naar een meer door de consument gewaardeerd veehouderijsysteem. Agrifirm Feed speelde hier op in door onder meer de introductie van het Slowfeed-voerprogramma, zodat boeren aan de vraag naar nieuwe concepten, zoals Goed Nest Kip, kunnen voldoen. Het gevolg was dat minder dieren werden opgezet, resulterend in een lagere voerafname. Klantenwinst leidde tot het kunnen beperken van de terugloop van de afzet.

Bonda

Agrifirm Co-products (Bonda) wist gegeven de lastige marktomstandigheden en mede dankzij haar internationale spreiding, een voldoende tevredenstellend resultaat te behalen, aldus Agrifirm. “De organisatorische wijzigingen werpen haar vruchten af, terwijl de innovatieve fabriek in Den Bosch volop mogelijkheden geeft voor de inzet van meer producten richting de dierhouderij.” Door de samenwerking met Agrifirm Feed werd een hogere afzet gerealiseerd.

België

Tegen het eind van 2016 herstelde Agrifirm Belgium zich van de tegenvallende resultaten uit het begin van het jaar. De lastige situatie van ondernemers in de varkenshouderij speelde ook hier, terwijl daarnaast ondernemers vanwege de lage eierprijzen geen nieuwe koppels opzetten. Het aantal eiercontracten dat Agrifirm in België heeft, neemt nu snel af. In de legpluimveehouderij wordt nu weer klantenwinst geboekt.

Duitsland

Eind 2016 heeft Agrifirm ingezet op een heroriëntatie van de Duitse feedstrategie vanwege toenemende complexiteit en consolidatie. De strategische alliantie die aanvang 2017 met DTC werd overeengekomen is hierbij een belangrijke mijlpaal. Agrifirm zal zich meer gaan richten op de verkoop van veevoer in de grensregio’s met Duitsland, die goed bereikbaar zijn vanuit de Nederlandse fabrieken in Zwolle, Drachten en Meppel. De focus wordt verlegd naar die marktsegmenten waar vraag is naar hoge toegevoegde waarde. Daarnaast zal Agrifirm zich focussen op de afzet van diervoeder voor vleespluimvee in Duitsland. De verkoop van de productielocatie van Neuss aan DTC is onder voorbehoud van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten. Ten aanzien van de productielocaties Drentwede en Losten wordt actief gezocht naar partners. Hierover zijn de Betriebsrat en de medewerkers geïnformeerd.

Polen

Agrifirm Polska kende een prima jaar met omzetgroei, met name in pluimvee, en goede resultaten. Het is Agrifirm Polska voor het derde jaar op rij gelukt om sneller dan de markt te groeien. Met de acquisitie van Paszmark in combinatie met de spreiding van de drie andere Poolse mengvoerfabrieken van Agrifirm in Szamotuły, Margonin en Topola, zette Agrifirm een belangrijke stap in de richting van volledig landelijke dekking in de Poolse markt.

Hongarije

Agrifirm Magyarország (Hongarije) kende een lastig jaar vanwege moeilijke financiële posities bij slachterijen en daardoor bij een aantal klanten. Het debiteurenbeleid is hier scherp op aangepast en de weg naar groei is weer gevonden.

Specialiteiten

De start van de nieuwe fabrieken in Drongen (België) en in Tianjin (China) heeft een positief effect op de resultaten. Met de nieuwe fabriek in Drongen wist de divisie Specialiteiten (Nuscience) nieuwe markten aan te boren in Noord-Europa en Noord-Afrika. Bij de bouw van de Belgische fabriek is rekening gehouden met verdere marktexpansie. In China steeg de afzet van het gespecialiseerde voer voor jonge dieren opnieuw, versterkt door het aantrekken van met name de varkensmarkt en het binnenhalen van nieuwe accounts. “Met de acquisitie van Nutral (Uruguay) wist de divisie Specialiteiten (Nuscience) haar kracht in dit gebied verder te ontplooien.”
Het werkgebied van Nutral grenst aan dat van Nuscience in Brazilië. Dat maakt samenwerking makkelijk. Nutral leverde een positieve bijdrage aan het resultaat. In Brazilië had de divisie Specialiteiten (Nuscience) last van de hoge grondstofprijzen, de recessie die eveneens zijn weerslag had in de landbouw en de dalende koopkracht; dit werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door export business, wat een remmende werking heeft gehad op de ontwikkeling van de veehouderij.

Het volledige persbericht en een overzicht van de resultaten is te vinden op de website van Agrifirm.

 

1 reactie op “Omzet Agrifirm gedaald

  1. Dinand Meerman schreef:

    Graag blijf ik op de hoogte van nieuws mbt Agrifirm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.