Nieuws

Omzet ForFarmers daalt

Knoops

De omzet van veevoerconcern ForFarmers is in 2016 met 6,0% gedaald tot 2,11 miljard euro. De daling is vooral het gevolg van de doorgegeven lagere grondstoffenprijzen en negatieve wisselkoerseffecten door de waardedaling van het pond. Het volume steeg met 2,5% tot 9,3 miljoen ton, door groei in Nederland, Duitsland en België. Het onderliggende bedrijfsresultaat steeg met 3,5% naar 93,6 miljoen euro, onder meer door kostenbesparingen en overnames. De winst steeg met 5,1% naar 53,3 miljoen euro.

Het totale volume voer nam in 2016 toe met 2,5% tot 9,3 miljoen ton; een combinatie van het positieve netto-effect van overnames en desinvesteringen van 1,1% en een autonome toename van 1,4%. De clusters Nederland en Duitsland/België realiseerden een volumegroei in gerapporteerde Total Feed van respectievelijk 5,9% en 4,4%. Het cluster Verenigd Koninkrijk verkocht 3,3% minder volume, dat vooral veroorzaakt werd in de rundveesector als gevolg van lage melkprijzen.

Omzet

De totale omzet daalde met 135,5 miljoen tot 2.109,0 miljoen euro, een daling van 6,0%. Hierin is 88,2 miljoen toe te schrijven aan het translatie-effect van de waardedaling van het Britse pond. Acquisities en desinvesteringen droegen 34,4 miljoen bij. Autonoom daalde de omzet met 81,7 miljoen als gevolg van gemiddeld genomen lagere grondstoffenprijzen dan in 2015, en een verandering in de productmix (mengvoer versus co-producten). Prijsveranderingen van grondstoffen worden aan de klanten doorgegeven.

Vooruitzichten 2017

De verwachting is ook dat de volatiliteit in grondstoffenprijzen en op de valutamarkten zich zal voortzetten. Vooral de fluctuatie in de waarde van het Britse pond is van invloed op de geconsolideerde resultaten van ForFarmers. Daarnaast trekt de zuivelmarkt enigszins aan, zorgt de stijgende prijs voor varkensvlees voor een beter vooruitzicht en lijkt de markt voor pluimvee stabiel te blijven in 2017. ForFarmers verwacht dan ook dat deze trends zich vertalen in een groeiende vraag naar duurzame Total Feed-oplossingen.

Bron: ForFarmers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.