Nieuws

Eiwitten winnen uit afvalwater

De fusie maakt Barentz sterk op het gebied van dierlijke eiwitten

Op de waterzuivering van Vechtstromen in Enschede wordt vanaf woensdag 29 maart gestart met een proef waarbij eiwitten van hoge kwaliteit worden geproduceerd met grondstoffen uit afvalwater.

Het zuiveren van afvalwater levert naast schoon water en energie ook voedingsstoffen op voor dieren en mogelijk mensen. Door in een apart systeem specifieke bacteriën te laten groeien op voedingsstoffen uit afvalwater kan eiwit van een hoge kwaliteit worden geproduceerd dat geschikt is voor consumptie.

Pilot

Waterschappen, bedrijfsleven en kennisinstellingen hebben een pilot ‘Power to Proteïn’ opgestart die gaat bewijzen dat dit kan. Avecom, AEB, Barentz, KWR Water en de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Zuiderzeeland, Vechtstromen en Waternet werken nauw samen om hier een succes van te maken.

Reactor

In het TKI Watertechnologieproject Power to Protein draait het om het vastleggen van ammonium en kooldioxide in de vorm van  eiwitten (single cell proteins) door waterstof-oxiderende bacteriën. Deze bacteriën bevinden zich in een reactor die wordt gevoed met grondstoffen uit de afvalwaterketen. Na de testfase in het laboratorium is de reactor op pilotschaal ontwikkeld door KWR en Avecom. Deze reactor is geplaatst op RWZI Enschede van Waterschap Vechtstromen en zal na vier maanden verplaatst worden naar RWZI Horstermeer van Waternet.

Onderzoek

Het onderzoek richt zich vooral op de werking van het concept en het analyseren van het geproduceerde eiwit op zuiverheid en voedingswaarde. Op beide locaties wordt een koppeling gemaakt met de afvalwaterketen door ammoniumsulfaat als voedingsstof te gebruiken. Dit ammoniumsulfaat wordt geproduceerd met behulp van de ammonia-terugwin-pilot (NAR) van Nijhuis Water Technologie. De NAR-pilot werkt op basis van luchtstrippen bij verhoogde temperatuur en wordt gevoed met centraat van de slibvergisting dat rijk is aan ammonium.

Meer informatie over de pilot kunt u lezen op de website van KWR

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.