Nieuws

Extra toezicht op invoer Braziliaans vlees

Het Voedselagentschap (FAVV) verscherpt de controle op de invoer van vlees uit Brazilië. Dat meldt het Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw. De maatregel is genomen nadat eerder deze week bleek dat er in het land een onderzoek loopt naar fraude met bedorven vlees door enkele grote vleesproducenten. Ladingen van verdachte Braziliaanse bedrijven worden bovendien geblokkeerd.

Het gaat om maatregelen die in heel Europa doorgevoerd worden, gecoördineerd door de Europese Commissie. Intussen is ook duidelijk dat één lading vlees van een verdacht bedrijf in de zomer van 2016 in België is terechtgekomen. “Het vlees is via Nederland bij een Belgische verwerker beland. Dat gebeurde in de zomer van 2016. De zending is in Nederland goedgekeurd. Dat is een teken dat er met het vlees op het eerste gezicht niets fout was”, aldus woordvoerder Philippe Houdart van het FAVV aan Belga.

Aanscherpingen

Het Voedselagentschap heeft nu op verzoek van de Europese Commissie de controles nog verder aangescherpt. Ladingen van de verdachte Braziliaanse bedrijven worden geblokkeerd. Elke andere lading vlees uit Brazilië wordt aan strengere invoercontroles onderworpen, dit is inclusief fysieke controles.

Uniforme aanpak

De Commissie coördineert de maatregelen zodat een uniforme aanpak gegarandeerd wordt overal in de EU. Daarnaast heeft ze het nodige gedaan om de genoemde bedrijven in het schandaal te schorsen voor verdere uitvoer naar Europa. “Deze gecoördineerde aanpak moet garanderen dat het ingevoerde vlees aan dezelfde strenge sanitaire eisen voldoet als vlees dat in de EU zelf geproduceerd wordt”, klinkt het bij het agentschap.

Onderzoek

Het Braziliaans gerecht onderzoekt of grote Braziliaanse vleesbedrijven jarenlang bedorven vlees hebben verkocht in binnen- en buitenland. Daarbij zouden inspecteurs zijn omgekocht. Met behulp van chemicaliën zou het vlees opnieuw aantrekkelijk zijn gemaakt en toch op de markt zijn beland. Brazilië is de grootste exporteur van vlees ter wereld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.