Nieuws

Diervoederveiligheid 25 jaar geborgd

25 jaar

De eerste code voor de beheersing van diervoederveiligheid werd in 1992 opgericht. Deze code richtte zich op de productie van mengvoeder en voormengsels. GMP+ International viert 25 jaar borging van diervoederveiligheid met een internationaal evenement in Amsterdam..

Evenement

Tijdens het jubileum-evenement, dat wordt gehouden van 1 tot en met 3 november,  blikt GMP+ International terug op het verleden, maar focust ze zich vooral op de toekomst. Johan den Hartog, managing director bij GMP+ International: “We waarderen de inspanningen die men heeft geleverd om de omgeving te creëren die heeft geleid tot de uitbreiding van het schema zoals we dat op dit moment kennen, maar we  kijken nu vooral naar de trends en ontwikkelingen die voor ons liggen.

Netwerk

Op dit moment vereist de borging van diervoederveiligheid een gigantisch netwerk dat participeert en samenwerkt. “We blijven dit netwerk faciliteren”, zegt Johan den Hartog, managing director van GMP+ International. De belangrijkste prioriteit voor zijn organisatie is dat het GMP+ Feed Certification scheme bedrijven helpt bij het produceren van veilig diervoeder.

Proactief

In de eerste periode van GMP+ werd de code ontwikkeld als reactie op incidenten en crises met onveilig diervoeder. De huidige levensfase van het schema is veel proactiever. Om toekomstige ontwikkelingen in de gaten te kunnen houden, betrekt GMP+ International gecertificeerde bedrijven en hun omgeving bij de ontwikkeling van het certificatieschema.

Veel bedrijven zijn betrokken bij de aanpak van het realiseren van veilig diervoeder. Dat leidt ook tot veel wensen met betrekking tot de verduidelijking van het schema. GMP+ International heeft besloten om hen actief te betrekken bij de ontwikkeling van het schema. In 2010, werd de multi-stakeholderparticipatie geïntroduceerd. Dit heeft een cruciale rol in de aansluiting van het schema bij de praktijk en de gigantische diversiteit die in het wereldwijde speelveld bestaat en tussen de bedrijven die GMP+ FSA-gecertificeerd zijn. Het heeft de wereldwijde verschillen tussen overheids- en marktvoorwaarden beter geaccentueerd.

Regionale wensen

Zonder afbreuk te doen aan de minimumvoorwaarden voor de borging van veilig diervoeder, introduceerde GMP+ International de mogelijkheid tot het voldoen aan regionale wensen met betrekking tot het schema. In 2011 werden country notes geïntroduceerd. Hierna volgde het verlangen om certificatie voor veilig diervoeder te laten aansluiten bij andere aspecten die certificatie vereisen, zoals duurzaamheidsvoorwaarden van grondstoffen als soja en palmolie. GMP+ International heeft hierop geanticipeerd met de GMP + Feed Responsibility Assurance (FRA) Module, die in 2013 de mogelijkheid introduceerde tot one-stop multi certification.

Den Hartog verwacht dat het GMP+ Feed Certification scheme zich geleidelijk zal blijven ontwikkelen en dat de regionale verschillen in, en toevoegingen aan het schema zullen toenemen. Anticipatie van trends en ontwikkelingen blijven noodzakelijk. Daarnaast verwacht GMP+ International dat het aantal gecertificeerde bedrijven zal blijven groeien, met name in Midden- en Oost-Europa, Zuid-Amerika en Zuid-Europa.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.