Nieuws
fipronilcrisis

Legpluimveehouders die voer van ForFarmers gebruiken, noteerden in 2016 gemiddeld een hoger raapgemiddelde (> zes eieren) per opgehokte hen op tachtig weken leeftijd dan hun collega’s. Dat blijkt uit de gegevens van Agroscoop Legmanager.

Agroscoop Legmanager is een digitaal monitoringsprogramma waarmee veehouders hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen en vergelijken met die van collega’s. Uit gegevens van het programma blijkt dat scharrel- en Freilandkoppels gevoerd met voer van ForFarmers gemiddeld 378 eieren legden op 80 weken leeftijd. Deze koppels kenden een cumulatief uitvalspercentage van 6.4 procent. Het Landelijke Legmanager-gemiddelde ligt bij scharrel- en Freilandkoppels van 80 weken op 372 eieren per opgehokte hen met een cumulatieve uitval van 6.6 procent.

Dicht op de praktijk

“Doordat we dicht op de praktijk zitten en de kennis die we daar opdoen voortdurend combineren met onze nutritionele kennis, kunnen we snel schakelen bij veranderende omstandigheden. Veranderingen in de stal, maar ook in de totale markt,” zegt Judith Hofland, marketing manager legpluimvee bij ForFarmers.

Zo werd medio 2016 de vernieuwde VitaFocus voedingsaanpak voor onbehandelde leghennen geïntroduceerd. Hiermee speelt de onderneming in op het verbod op snavelbehandeling en op de trend om hennen langer in productie te houden.

Aanpassingen

De belangrijkste aanpassingen zijn gedaan in het voer voor de opfok- en transitiefase tot circa 30 weken. “De structuur en de grondstofsamenstelling zijn geoptimaliseerd en specifieke additieven ondersteunen de maag-, darm- en levergezondheid. Uiteindelijk resulteren deze aanpassingen in nog minder uitval en een optimale gezondheid van de opfokhen. Dit vertaalt zich naar robuuste en lang productieve leghennen. Het doel wat ForFarmers zich eerder stelde om middels het voer een bijdrage te leveren aan het aanhouden van witte scharrelkoppels tot 100 weken en bruine koppels tot 90 weken wordt dan ook steeds vaker behaald. En dat ziet een pluimveehouder dus terug in zijn resultaten”, besluit Hofland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.