Nieuws

Vlaamse slachthuizen onder de loep

Febev, de Federatie van Belgisch Vlees, onderneemt stappen om situaties zoals die gefilmd zijn in het slachthuis van Tielt, in de toekomst te vermijden. Dat meldt het Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw.

De organisatie zit komende week samen met de bevoegde ministers en het Voedselagentschap FAVV om de mogelijkheden te bespreken, en werkt zelf aan een strategisch actieplan om controle binnen de slachthuizen op vlak van dierenwelzijn en autocontrole te verscherpen. Ook de mogelijkheid om camera’s te plaatsen als controlesysteem, wordt onderzocht.

Dierenwelzijn

“Onze sector heeft reeds geïnvesteerd in dierenwelzijn, onder meer via lastenboeken, maar verdere acties op vlak van toezicht en opleiding dringen zich op om de correcte werking van slachthuizen transparant te kunnen verzekeren”, stelt Febev. De organisatie zal daarom zelf zijn verantwoordelijkheid nemen en op korte termijn gaan praten met de bevoegde overheden en andere instanties.

Aanscherpen procedures

In afwachting van de uitkomsten van deze ontmoetingen, roept Febev de leden uit de slachthuissector op om hun procedures op vlak van dierenwelzijnsbeleid te controleren en op scherp te stellen. “Het is betreurenswaardig dat de handelingen die in Tielt vastgesteld werden, ondanks de bestaande regelgeving konden plaatsvinden.”

Certus-certificaat

Eenzelfde verontwaardiging was vrijdag nog te horen bij Belpork, beheerder van het Certus-label, en vanuit Nederland. Belpork laat weten dat het samen met Febev en de betrokken controle- en inspectiediensten een onderzoek is gestart naar de feiten, en dat op basis van de eerste resultaten van dat onderzoek het Certus-certificaat van het slachthuis in Tielt geschrapt werd.

Maatregelen

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij reageren samen dat ze zich schamen voor wat op de beelden te zien is. Ze vragen snelle maatregelen tegen de betrokkenen. “Onze varkenshouders leveren hun dieren af in het volste vertrouwen. Het is voor hen niet te verteren dat mensen verderop in de keten op deze manier met hun varkens omgaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.