Nieuws

Goed resultaat 2016 voor ABZ Diervoeding

ABZ Diervoeding

ABZ Diervoeding heeft 2016 afgesloten met een goed financieel resultaat. Goede beheersing van de kosten en jaarrond een gunstige inkooppositie hebben bijgedragen aan een resultaat na belasting van 3,6 miljoen euro. Hiervan wordt 2 miljoen uitgekeerd aan de leden/afnemers. Dit resulteert in een nabetaling van 4 euro per ton afgenomen mengvoeders. Het resterende resultaat wordt toegevoegd aan de algemene reserves.  De jaarcijfers en resultaatbestemming werden door de Ledenraad, die in 2016 is ingesteld, goedgekeurd.

Ontwikkeling

De totale afzet mengvoeders steeg met 1 procent tot 580.000 ton. De totale gerealiseerde afzet diervoeders (mengvoeders + grondstoffen) bedroeg in 2016 ruim 682.000 ton ten opzichte van 667.000 ton in 2015.

Pluimvee: De pluimveevoerafzet daalde licht tot 212.000 ton. De trend van het voeren van kernvoeders en losse grondstoffen zette in 2016 onverminderd door. ABZ Diervoeding loopt voorop in deze ontwikkeling. Een deel van de afzet volledige pluimveevoeders werd ingewisseld voor kernvoeders en enkelvoudige grondstoffen. Dit resulteerde in een stijging van de afzet van enkelvoudige grondstoffen van maar liefst 25 procent.

Rundvee: De rundveevoerafzet steeg met 14 procent tot 215.000 ton. In alle regio’s zagen wij een positieve klantenbalans. Zowel de afzet van melkveevoeders als schapen- en geitenvoeders nam toe.

Varkens: De varkensvoerafzet steeg met ruim 2 procent tot 145.000 ton. Een uitstekend resultaat in een krimpende markt. De afgelopen jaren zijn alle voerprogramma’s vernieuwd. De resultaten hiervan zijn in de markt niet onopgemerkt gebleven en dit heeft geresulteerd in nieuwe klanten.

Investeringsplan

ABZ Diervoeding heeft fabrieken in de vier belangrijkste regio’s van Nederland. In alle regio’s wordt een groot deel van de grondstoffen per schip aangevoerd. De coöperatie heeft voor de komende jaren een investeringsprogramma om de fabrieken aan te passen aan een veranderende vraag uit de markt. “De vraag naar geconcentreerde voeders, op maat gemaakt voor de specifieke situatie op het boerenerf zorgt ervoor dat wij blijven investeren in techniek, flexibiliteit en automatisering. Het credo ‘elke boer zijn eigen voer’ is voor ons daarbij één van de vertrekpunten”, aldus Marcel Roordink.

Voor 2017 staat een uitbreiding van de machinetoren in Stroobos, inclusief premixblok op het programma. Ook wordt er in Stroobos gestart met een volledige herautomatisering van de fabriek. In Eindhoven wordt de inname en op- en overslag van grondstoffen gemoderniseerd en in capaciteit uitgebreid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.