Nieuws

Minder fosfaat dankzij infrarood analyse

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat het fosforgehalte in melk nauwkeurig kan worden bepaald op basis van infrarood analyses. Dit maakt het mogelijk om de fosforgift en de fosforbehoefte van de melkkoe op elkaar af te stemmen. Op deze manier kan de melkveehouderij de fosfaatproductie op jaarbasis met miljoenen kilo’s terugdringen.

De fosforbehoefte hangt sterk samen met het fosforgehalte in de melk. Omdat er op dit moment geen goede en goedkope methode is voor het bepalen van fosfor in melk, wordt aan veel koeien meer fosfor gevoerd dan strikt noodzakelijk is. Het onderzoek laat zien dat de fosforbehoefte van een melkkoe in belangrijke mate bepaald wordt door de hoeveelheid fosfor die nodig is voor de melkproductie.

Huidige situatie

Op dit moment wordt er vanuit gegaan dat het fosforgehalte in de melk gelijk is voor alle koeien. In werkelijkheid bestaan er grote verschillen tussen individuele koeien; op lactatiebasis kunnen deze verschillen oplopen tot 3 kg fosfor. Omdat veehouders op dit moment niet weten wat het werkelijke fosforgehalte in de melk is, kunnen ze de fosforgift niet afstemmen op de behoefte van de individuele koe.

Efficiëntieslag

Om gezondheidsproblemen ten gevolge van een fosfortekort te voorkomen wordt de fosforgift afgestemd op koeien met de hoogste fosforbehoefte. In de praktijk zien we dat koeien daarom worden gevoerd op 130-150 procent van hun fosforbehoefte. Daardoor is de fosfaatproductie (uitscheiding in mest) veel hoger dan bij het voeren naar werkelijke behoefte. Hier kan dus een enorme efficiëntieslag worden gemaakt.

Infraroodmetingen

Verlagen van de fosforgift zonder dat er gezondheidsproblemen optreden en daarmee het verlagen van de fosfaatproductie, is alleen mogelijk wanneer het fosforgehalte van de melk bekend is. Onderzoek laat zien dat fosfor in melk goed kan worden bepaald door middel van infraroodmetingen

Infrarood analyses worden al jaren gebruikt voor de routinematige bepaling van het vet-, eiwit- en lactosegehalte in de melk. Het onderzoek laat zien dat dezelfde analyses ook kunnen worden gebruikt voor de bepaling van het fosforgehalte in de melk.

Nauwkeuriger

Hierdoor zal een veehouder veel beter in staat zijn om de fosfaatgift van individuele koeien af te stemmen op hun behoefte. Dit kan leiden tot een besparing van 3.6 kg fosfaat per melkkoe op lactatiebasis en een 17 procent efficiëntere benutting van fosfaat.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.