Nieuws

Openlijke twijfel aan ammoniakbeleid

weidegang

Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat 30 jaar ammoniakbeleid geen meetbaar effect heeft op de hoeveelheid ammoniak in de lucht. Boeren en tuinders hebben zich naar aanleiding daarvan verenigd in de NH3 Coalitie. Zij vinden dat nieuwe maatregelen om ammoniak te reduceren onderbouwd moeten worden en aantoonbaar moet leiden tot reductie.

In de NH3 Coalitie zitten de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), Dutch Dairymen Board (DDB), Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV),  Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu (VBBM). Deze zes organisatie eisen een ‘pas op de plaats’ in het ammoniak- en stikstofbeleid.

De Coalitie stelt dat het onredelijk en onbehoorlijk is om boeren en tuinders dure maatregelen op te blijven leggen zonder dat deze effect sorteren. De NH3 Coalitie wil geen aanscherping van het huidige ammoniakbeleid zolang niet duidelijk is wat de oorzaak is van het uitblijven van ammoniakreductie.

Onderzoek naar investeringen

De landbouwsector heeft grote investeringen gedaan om ammoniak terug te dringen. De NH3 Coalitie laat nu door een onderzoeksinstituut in beeld brengen hoe groot deze investeringen zijn geweest. “De overheid heeft jarenlang iedereen voorgespiegeld dat de investeringen effect hadden. Dit blijkt niet zo te zijn. Wij voelen ons bedrogen”, aldus de Coalitie.

De Coalitie sluit niet uit, indien het onderzoeksrapport daartoe aanleiding geeft, een juridische claim bij de overheid neer te leggen.

Nieuw beleid

De NH3 Coalitie wil dat er nieuw beleid komt, dat gebaseerd is op gefundeerde metingen in plaats van op aannames en berekeningen. De Coalitie pleit voor metingen van stikstofdepositie, omdat ammoniak zelf niet schadelijk is en zelfs noodzakelijk is voor het reinigen van de lucht. Schade aan de natuur, waar de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) om draait, ontstaat door stikstofdepositie. Op dit moment wordt die niet gemeten; bestaand onderzoek is gestopt omdat het te duur zou zijn. Het directe gevolg hiervan is dat de volledige rekening bij de agrarische sector is gelegd zonder dat daar resultaten tegenover staan.

Lees het volledige bericht op de website van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.