Nieuws

Eiersector wil eind aan ophokplicht

ophokplicht

Anevei, vereniging van eierhandelaren en eiproductfabrikanten roept demissionair staatssecretaris Martijn Van Dam van Economische Zaken op om de ophokplicht nog voor Pasen op te heffen. Volgens Anevei staat de teller van de directe schade voor de betrokken pluimveehouders na twee maanden op ruim 10 miljoen euro.

De middellange en lange termijnschade voor de hele Nederlandse eiersector is volgens de vereniging met 150 miljoen euro op jaarbasis nog vele malen groter.

Ophokplicht

Sinds 9 november vorig jaar moeten vrije uitloopkippen van de overheid  binnen blijven. Hierdoor verloren de eieren van deze hennen op 2 februari hun status als vrije uitloop-ei. Anevei deed al eerder een oproep op 22 februari. Intussen wordt deze oproep ondersteund door de leghennenhouders van LTO/NOP.

Hele assortiment geraakt

Hoe langer het duurt voordat de kippen weer naar buiten mogen, des te harder groeien de negatieve gevolgen en des te erger raakt de exportpositie van de eiersector beschadigd, stelt Anevei.  Dit treft volgens de vereniging niet alleen bedrijven in het segment van de vrije uitloopeieren, maar alle Nederlandse leghennenhouders, exporteurs, eiproductfabrikanten en toeleverende bedrijven.

Anevei-voorzitter Hubert Andela: “De schade voor scharreleieren en biologische eieren ontstaat, omdat afnemers bijna altijd kiezen voor één leverancier voor het hele assortiment eieren. Bedrijven uit ons omringende landen, waar geen of een beperkte ophokplicht geldt, springen in het gat dat Nederland laat ontstaan”.

Deksel op de neus

De afgelopen 25 jaar laten volgens Anevei zien dat de Nederlandse eiersector sterk is in het inspelen op vragen van consumenten en de steeds hogere eisen die de maatschappij aan de bedrijfstak stelt. De onzekerheid als gevolg van de lange ophokplicht, de kans dat de bedrijfstak hier vaker mee te maken gaat krijgen en de verzwakking van de Nederlandse exportpositie, gaat volgens Anevei desinvesteringen tot gevolg hebben in het segment vrije uitloopkippen.

Andela: “Juist de voorlopers die de afgelopen jaren investeerden in vernieuwing, krijgen het deksel op de neus. Nieuwe investeringen zullen door de toegenomen onzekerheid financieel niet meer haalbaar zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.